Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na lázeňský poplatek a jeho promlčení

Zdravím,

před deseti lety jsem jako horník utrpěl pracovní úraz, který organizace řádně uznala. Čas od času na základě posouzení doktora jezdím na komplexní lázeňskou péči pro tento pracovní úraz jako nemoc z povolání. Zjistil jsem, že mi bývalá firma proplatí uhrazený regulační poplatek za lázeňský pobyt jako účelně vynaložené náklady s léčením. Můžu po nich požadovat i uhrazení lázeňského poplatku a určité výše kapesného? Jezdím co dva roky, kdy se takový nárok promlčuje? Tři roky?

Díky moc

RomoLampkin

Odpověď:

Dobrý den,

uvedené otázky se netýkají zdravotnického práva, kterým se v této poradně zabýváme, nýbrž se týkají práva pracovního. Ovšem i tak se Vám pokusíme poradit. Co se týká požadavku i o uhrazení lázeňského poplatku a kapesného. Tak Váš bývalý zaměstnavatel má povinnost hradit svému (bývalému) zaměstnanci všechny účelně vynaložené náklady spojené s léčením. Což dle našeho názoru zahrnuje jak regulační poplatky, tak poplatek za lázeňský pobyt, ovšem kapesné již ne.

Vzhledem ke skutečnosti, že pracovní právo je součást soukromého práva, promlčecí lhůta za škodu (Váš případ) se řídí občanským zákoníkem a je oproti obecné lhůtě zkrácená na dva roky.

Vaše Férová nemocnice

21.12.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS