Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nehorázné placení za parkovánní u nemocnice


Dobrý den, 
Jel jsem s dítětem urgentně do nemocnice. Nějaký čas jsem tam strávil, a když jsem pak potřeboval vyjet autem z parkoviště, tak jsem neměl dost na zaplacení. Nepustili mne. Je tohle vůbec etické, když nelze, abych syna vláčel odněkud z parkoviště od sídliště, kde se neplatí a parkoviště u nemocnice vybírá takovéto poplatky? Na sanitku to nebylo, ale také ne na to, abych hledal místo parkování někde bůh ví kde. Bohužel za 2 hodiny stání dát 360 Kč je moc, a když nemáte, tak Vás prostě nepustí. Lze toto vůbec nějak řešit?
Díky Libor

Libor

Odpověď:

Dobrý den,

Váš problém není úplně z oblasti medicínského práva, ale spíše je občanskoprávního charakteru. Přesto se vám pokusím co nejlépe odpovědět.

Vztah mezi vámi a poskytovatelem parkoviště (předpokládám, že se jedná o nemocnici) je nepochybně smluvní. Nemocnice nabízí parkovací místa na svém pozemku za určitou částku a s určitými podmínkami. Vy, tím že jste tohoto parkovacího místa využil, jste souhlasil s těmito podmínkami. Je to podobné jako nastoupit do dopravního prostředku hromadné dopravy. Tam také nastoupením do vozidla vzniká smluvní vztah mezi vámi a dopravní společností s podmínkami,které stanovila dopravní společnost.

Tím, že jste v podstatě souhlasil s podmínkami smlouvy, jste se zavázal zaplatit určenou částku. Věc, kterou by jste mohl odporovat jsou dobré mravy a veřejný pořádek. Cena 180 Kč za hodinu parkování je nestandardně vysoká. Navíc vzhledem k lokaci parkoviště může být vyvíjen nepřiměřený tlak na spotřebitele.

Nicméně obranou proti porušení dobrých mravů je žádat snížení částky určené v kupní smlouvě soudem. Tato cesta je však dlouhá a nákladná a je otázka zdali se vám bude chtít vzhledem k částce postupovat.

S pozdravem 

Vaše férová nemocnice

28.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS