Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemocenská invalidního důchodce

Dobrý den, pobíram částečný inv. duchod II. st. (mam TEP). Od listopadu 2010 jsem začala vykonávat brigádu jako pokladní, od 08/2011 jsem na neschopence (selhání TEP, reoperace), do dnešního dne jsem nedostala od ČSSZ žádnou nemocenskou dávku i přesto, že mě každý měsíc bylo strháváno sociální pojištění. Když jsem se o to začínala zajímat, bylo mi sděleno, že dávky byly stornovány, že na ně nemám nárok, protože se mi úraz (neudávala jsem to jako úraz) stal na začátku měsíce (doma, nikoli v práci) a měla jsem výdělek 629 Kč. Mám tedy nárok na nemocenskou?

majdis

Odpověď:

Dobrý den,

vzhledem k tomu, že máte invalidní důchod II. stupně, tedy částečný invalidní důchod a nikoli plný, nemá tento fakt na vyplácení nemocenských dávek žádný vliv a postupuje se stejně jako u ostatních zaměstnanců.

Jednou z nezbytných podmínek vyplácení nemocenských dávek je měsíční plat v minimální výši 2 tisíce Kč, k čemuž ve vašem případě bohužel nedošlo. Jestliže jste měla v některých měsících plat alespoň 2000 Kč, pak jste byla pojištěna jen v těchto měsících. Nárok na nemocenské dávky tedy jinak bohužel nemáte.

Váš dotaz příliš nespadá do medicínského práva, kterým se zabývá naše poradna, ale můžete se pro bližší informace a další dotazy obrátit na Českou správu sociální zabezpečení, kontakt naleznete například zde.

Vaše Férová nemocnice.

1.12.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS