Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nový zubař mne nechce objednat

Dobrý den,

Posledního května t.r. jsem na základě předchozí telefonické dohody navštívil nového zubního lékaře. Ten se mnou sepsal registrační list a já jsem mu předal kopii své zdravotní dokumentace, kterou mi předal původní zubař. Nový zubař do dokumentace nahlédl a řekl, že je potřeba, abych mu zaslal OPG a pak se telefonicky domluvíme na návštěvě. OPG jsem si nechal 1.června udělat a poslal mailem novému zubaři. Dnes jsem do ordinace zavolal, abych se objednal k ošetření, ale dočkal jsem se jen výmluv, že je tam plno pacientů, abych zavolal později. Když jsem tak učinil, sestra mi řekla, že tam teď pan doktor není a že mi zavolá sama. Nestěžuji si, stát se může všelicos.
Ptám se co dělat, když mne tento lékař nebude chtít nadále k návštěvě pozvat,já potřebuji chrup
ošetřit a má registrace je zcela čerstvá.

Oak

Odpověď:

Dobrý den,

ošetřující lékař může z kapacitních, provozních, technických a dalších důvodů dle §48 odst. 1 písm. a) zákona o zdravotních službách nepřijmout pacienta k ošetření. Avšak po tomto odmítnutí má lékař povinnost pacientovi vydat písemnou zprávu, ve které uvede důvody odmítnutí pacienta dle §48 odst. 5 zákona o zdravotních službách. Pokud Vás však lékař nebude chtít objednat a ošetřit bez právního důvodu, doporučujeme Vám obrátit se se stížností a výše uvedenou zprávou o odmítnutí na Českou lékařskou komoru (kontakt zde) nebo na Vaši pojišťovnu (např. kontakt na VZP zde).

Dále máte právo na změnu zubního lékaře, ale nejdříve však za 3 měsíce od předešlé změny, tzn. od začátku září ve vašem případě. Doporučujeme Vám však snažit se objednat u tohoto zubního lékaře a domluvit se na možném termínu.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

20.7.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS