Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odškodnění za nemoci z povolání

Dobrý den
Byl jsem zaměstnán ve firmě platykářké výroby. Po přeřazení na nové pracoviště mi začaly kožní problémy. Problémy především v obličeji pokračovaly asi 6 měsíců. Po zkončení ŘD jsem si byl již jistý,že to mám z pracoviště. Proto jsem opět šel k doktorovi, po vyšetření jsem byl poslán do Nemocnice v Brně,kde jsem byl hospitalizován. Poté proběhlo několik testů.Po 3 měsících PN jsem stále výsledky neměl a nechal se uschopnit. Problémy opět propukly a tak nástup do PN. Zaměstnavatel mi zavolal, že pro mě má práci na jiném pracovišti a proto jsem se nechal uschopnit. Po nástupu do zaměstnání mi bylo nabídnuto místo 40km daleko a proto jsem odmítnul. (Výsledky testů jsem stále neměl.) Byl se mnou tedy rozvázán pracovní poměr v den ukončení PN. (31.1.2011).  Za 2 měsíce mi přišly výsledky - uznání dvou nemocí z povolání dne 1.11. 2010. Zatím mi bylo spočítáno bolestné (u jedné nemoci,u druhé se odvolali a stále se "řeší"). Na bolestné po předání výpočtu zaměstnavateli čekám již 3 měsíce. Na co všechno mám nárok a jak můžu nároky uplatnit, když se bývalý zaměstnavatel staví zády? Děkuji za odpověď

Petr 32

Odpověď:

Dobrý den,

v úvodu se hodí poznamenat, že z pojmu "bolestné", který ve svém dotaze uvádíte, lze jen obtížně určit, co vám vlastně bylo přiznáno, neboť jsou hned čtyři druhy náhrady, jež je zaměstnavatel povinen zaměstnanci uhradit v souvislosti s uznáním pracovního úrazu nebo nemoci z povolání: ztráta na výdělku, bolest a ztížení společenského uplatnění, účelně vynaložené náklady spojené s léčením a věcná škoda.

Z kontextu zbytku dotazu dovozujeme, že se ve vašem případě jedná o náhradu za bolest a ztížení společenského uplatnění, která se vyplácí jednorázově a zaměstnavatel je povinen vyplatit příslušnou náhradu od dne následujícím po dni, kdy mu bylo předáno potvrzení. Pokud vám váš bývalý zaměstnavatel doposud příslušnou částku nevyplatil, můžete se v této věci obrátit s žalobou na soud, aby mu stanovil tuto povinnost, a případně následně své rozhodnutí i vykonal.

Náhrada za bolest a ztížení společenského uplatnění však není jediným nárokem, který vám uznáním nemoci z povolání vznikl (jak jsme výše zmínili). Další věcí, kterou můžete na vašem bývalém zaměstnavateli nárokovat, je ztráta na výdělku, a to jak po dobu vaší pracovní neschopnosti, tak za určitých podmínek i po jejím skončení. Zákoník práce stanovuje, že  náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti přísluší zaměstnanci ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem před vznikem škody způsobené pracovním úrazem nebo nemocí z povolání a plnou výší náhrady mzdy nebo platu a plnou výší nemocenského. V případě uznání nemoci z povolání máte tedy nárok výše uvedenou náhradu, a to ji za tzv. karenční dobu - první 3 dny pracovní neschopnosti, ve kterých se normálně náhrada mzdy nevyplácí.

Co se týče náhrady za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti, tu je povinen zaměstnavatel, u kterého vám vznikla uznaná nemoc z povolání, vyplácet, pokud je toto snížení výdělku spojeno přímo s touto nemocí. Její výše pak činí rozdíl mezi původní mzdou před nemocí, a současnou mzdou, pokud je nižší. K této mzdě by se ještě připočítával eventuální invalidní důchod, pokud by na něj vznikl nárok.

Uvažovat by se samozřejmě dalo i o povinnosti zaměstnavatele hradit zaměstnanci účelně vynaložené náklady spojené s léčením.

Nároků, které vůči svému bývalému zaměstnavateli máte, je tedy celá řada. Pokud s vámi váš bývalý zaměstnavatel nekomunikuje, je pravděpodobné, že nezbude, než se ochrany svých práv domáhat u soudu. V tom případě je nejlepším řešením kontaktovat advokátní kancelář, která se zabývá pracovním právem a právem sociálního zabezpečení. Podle tohoto zaměření a např. podle místa vašeho bydliště můžete ideálního advokáta nalézt v seznamu vedeném Českou advokátní komorou dostupném zde.

Vaše Férová nemocnice

5.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS