Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Okamžité ukončení pracovního poměru ze zdravotních důvodů

Dobrý den,
jsem na neschopence s kolenem již přes 4 měsíce. Diagnóza je docela nejasná, jelikož pomocí zobrazovacích metod nebyl prokázán jednoznačný nález. Koleno přesto bolí a v zaměstnání bych stav jen zhoršil, protože tam hodně chodím. Lékař už na mě tlačí, že konzervativní léčba nemá výsledek a není přesný nález, a abych šel na operaci (artroskopii). To zatím odmítám, a chci se dál léčit konzervativně, protože cítím určitý pokrok, ale pomalý, určitě ještě potrvá pár měsíců léčba + rehabilitace. Hrozí mi, že když odmítám operaci, že mi už nebude moci prodloužit neschopenku a budu muset jít do práce. Řekl jsem, že to bych raději dal výpověď v práci, doléčil to a našel si pak jinou, než zbytečně vrtat do kolena s možnými trvalými následky a nejistým výsledkem. Jenže v práci bych musel odpracovat výpovědní lhůtu 2 měsíce, a to teď nejsem schopen. Když bych chtěl odejít ze zaměstnání ze zdravotních důvodů okamžitě, je to možné? Musí mi k tomu dát lékař potvrzení, když diagnóza není přesně známá, a já tuto práci skutečně nemohu teď vykonávat? Nevím jak z toho ven, a co dělat, pokud mi tu neschopenku už neprodlouží, a jaké mám možnosti.

Děkuji.

Mirek

Odpověď:

Dobrý den,

v úvodu nám dovolte omluvit se za zpoždění s naší odpovědí, toto zpoždění bylo způsobeno velkou vytížeností naší poradny. Doufáme, že naše odpověď pro Vás bude i tak užitečná.

Bohužel jsme pouze právní poradnou zabývající se právem souvisejícím se zdravotnictvím, tudíž je pro nás nemožné posoudit Váši situaci z medicínského hlediska, ale co se týče skončení pracovního poměru, můžete postupovat několika způsoby:

1.     Skončení/ rozvázání pracovního poměru dohodou:

Dohoda o ukončení pracovního poměru se sjednává přímo se zaměstnavatelem – je tedy možné se domluvit přímo na dnu, kdy Váš pracovní poměr skončí (neexistuje zde žádná zákonná lhůta). V tomto případě bude ovšem zaměstnavatele zajímat, z jakého důvodu chcete pracovní poměr ukončit, a pokud ho uvedete, bude pravděpodobně vyjednávání o podmínkách skončení pr. poměru jednodušší. Jedinou podstatnou podmínkou je, že tato dohoda musí být písemná.

2.     Skončení pracovního poměru výpovědí:

Zaměstnanec v tomto případě nemusí uvádět důvod, proč chce pracovní poměr ukončit, ale jak již víte, je zde zákonná výpovědní lhůta nejméně 2 měsíce.

3.     Okamžité zrušení pracovního poměru:

Tato možnost ukončení PP je možná v případě, když Vám zaměstnavatel neumožnil přechod na jinou, vhodnější práci, dle Vašeho zdravotního stavu.

Tzv. převedení na jinou práci je ustanoveno v zákoníku práce § 41. Ve Vašem případě usuzujeme, že byste mohl využít i tohoto práva – tedy aby Vás zaměstnavatel, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu, převedl na jinou, více vyhovující, práci. Záleží ovšem i na možnostech zaměstnavatele.

V tomto případě byste musel zaměstnavateli předložit lékařský posudek, který toto převedení na jinou práci ospravedlňuje.

Pokud by Vás zaměstnavatel, i přes tuto žádost, nepřevedl na jinou, vhodnější práci, můžete PP zrušit okamžitě.

Relevantní ustanovení najdete v zákoníku práce § 41 a dále § 48 – § 73a (online dostupný například zde).

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

7.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS