Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pochybení psychiatra

Několik let se léčím na psychiatrii. Ocitla jsem se v tíživé situaci - mám strach z lidí, trpím soc. fobií, úzkostně - depresivním syndromem a smíšenou poruchou osobnosti - mezi které patří i paranoidní rysy...Studovala jsem poslední ročník farmacie k čemuž patřila i 6 měsíční praxe v lékárně, tato praxe byla nad mé síly, nezvládala jsem každodenní kontakt s lidmi, navíc jsem dovršila 26 let a musela při škole pracovat jako uklízečka, psát diplomku...přestala jsem normálně fungovat a nebyla schopná usínat...moje psychiatrička na to několikrát nereagovala, psychiatr ke kterému jsem chodila rok na skupinové sezení mi narovinu řekl, proč ještě nemám invalidní důchod (na přechodnou dobu, než se se svou nemocí někam do práce zařadím). Po 5 měsících praxe jsem i přes zapnutý budík zaspala - poprvé mi má psychiatrička napsala omluvenku, podruhé mě vyhodila z ordinace...po dvou dnech, co to udělala jsem zaspala potřetí a s otravou léky jsem skončila na JIPce. Nesnášela jsem již psychiatry....asi po dvou měsících jsem ji napsala, že ji zabiju..a o měsíc později skočila z okna...k mé smůle jsem to s trvalými pohybovými následky přežila...bylo mně oznámeno, že mě má bývalá psychiatrička zažalovala za nebezpečné vyhrožování...napsala jsem ji omluvný dopis a jsem ve 12 měsíční zkušební době...omluvila jsem se jí a přiznávám, že to, co jsem napsala nebylo správné, ale nemohu se zbavit pocitu, že ona se ke také nezachovala dobře...chodím nyní k psychiatričce, která mi umí pomoci, vyslechne mě a nesedí jen u stolu a nepíše jen léky...bývalá psychiatrička mě nařkla z toho, že jsem ji vydírala s ID, přitom jsem jí to řekla jen jednou a to z nouze ( mým cílem bylo být normální a vystudovat VŠ a uplatnit se). Navíc jsem ji o tom řekla v roce 2016 a ID mi byl zpětně přiznán od roku 2014. Vše, co chci je věřit zase světu. Na můj omluvný dopis nezareagovala. Odmítala probační službu a mimosoudní vyrovnání...rok jsem žila ve strachu, jak to soud bude posuzovat a co bude dál, navíc půl roku jsem byla imobilní a upoutána s těžkými zlomeninami na lůžko...chtěla bych slyšet i její vyjádření a to, že příště se už nikomu dalšímu nic takového nestane. Potřebovala bych vědět, že i ona má kosek citu a některé věci si uvědomuje.

Monkub

Odpověď:

Dobrý den,

nejdříve Vám chceme vyjádřit podporu. Mrzí nás, do jaké životní situace jste se dostala a s čím vším jste se musela potýkat. Jsme rádi, že nyní se Vám daří již lépe a našla jste lékařku, která Vám umí pomoct.

Z Vašeho dotazu nejsme schopni přesně určit, jaké, případně zda vůbec proběhlo ve Vaší věci soudní řízení, či jiné řešení sporu. Vzhledem k tomu, že hovoříte o podmínce a zažalování Vaší bývalou psychiatričkou, nedoporučovali bychom Vám jakkoliv bývalou lékařku kontaktovat. Pokud proběhlo soudní řízení, ve kterém nebylo pochybení lékařky prokázáno, není ani žádný další způsob, jak se jejího omluvného vyjáření domoci.

Pokud jste ovšem stále přesvědčená, že chování lékařky nebylo etické a ani profesionální, můžete podat stížnost na Českou lékařskou komoru (ČLK), ale pouze do jednoho roku od spáchání přestupku. Více se můžete dočíst zde, pod otázkou "Jakým způsobem vyřizuje stížnosti Česká lékařská komora?"

Pokud byste se někdy příště dostala do situace, kdy by Vám nevyhovoval Váš ošetřující lékař, můžete využít svého práva na změnu ošetřujícího lékaře vždy jednou za 3 měsíce (viz § 11 odst. 1 písm. b) zákona o veřejném zdravotním pojištění, online naleznete zde). 

Do budoucna Vám přejeme hodně štěstí  a sil.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

20.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS