Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Podpůrčí doba a nárok na důchod

Dobrý den,


prosím o informaci, kdy mi skončí podpůrčí doba, na pracovní neschopnosti jsem od 15.5.2017 a paní doktorka mi řekla, že si mám zjistit, kdy mi uplyne podpůrčí doba v nemoci.


25.7.2018 mi vzniká nárok na důchod, dle mého názoru, po skončení podp. doby mi bude scházet cca 2 měsíce do nároku na důchod. Na České správě sociálního zabezpečení mi paní poradila, abych šla na ty 2 měsíce na úřad práce, aby mi důchod nebyl krácen. Je nějaká možnost, abych mohla na pracovní neschopnosti být až do doby vzniku důchodu i v případě, že by mi nebyla přiznaná žádná částka ?

Prosím tedy o radu, kdy mi skončí podpůrčí doba v nemoci a pokud je to možné i o radu jak dále postupovat.

Děkuji

Petra

Odpověď:

Dobrý den,

podpůrčí doba v pracovní neschopnosti obecně trvá 380 dní (§ 26 zákoníku o nemocenském pojištění). Pokud Vaše pracovní neschopnost začala 15. 5. 2017, mohla by trvat až do 30. 5. 2018.

Zákon o nemocenském pojištění teoreticky umožňuje prodloužení. § 27 dává možnost pacientovi požádat o prodloužení nemocenského. Nicméně to se přiznává pouze v případech, kdy během tohoto prodloužení lze očekávat, že dojde k nabití pracovní způsobilosti. Záleží tedy na konkrétním případě, zdali bude přiznáno prodloužení nebo ne. Zkuste se na tuto alternativu zeptat svého ošetřujícího lékaře.

Výše uvedené se týká nemocenských dávek. To však neznamená, že nemůžete být v pracovní neschopnosti déle, než je doba podpory. Délka pracovní neschopnosti je na uvážení vašeho lékaře. Může Vás tedy ponechat v pracovní neschopnosti, nebudete však již pobírat nemocenské.

Máte tedy tři možnosti postupu. Zaprvé Váš stav umožňuje prodloužení podpůrčí doby, na což se budete muset informovat Vašeho lékaře. Zadruhé Vám bude prodloužena pracovní neschopnost, ovšem s tím, že nebudete mít nárok na nemocenské. Zatřetí nastoupíte na úřad práce. Nicméně pokud byste byla evidovaná jako uchazeč o zaměstnání na úřadu práce, neznamená to automaticky, že budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. Tato podpora je vázána na podmínku, podle které je nutno za poslední dva roky mít placené důchodové pojištění alespoň 12 měsíců. Vzhledem k tomu, že jste poslední rok byla v pracovní neschopnosti, kdy za Vás důchodové pojištění zaměstnavatel neodvádí, není jisté, zda Vám vznikl nárok na podporu v nezaměstnanosti.

S pozdravem                          

Vaše Férová nemocnice

 

18.4.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS