Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

pracovní poměr po přiznání ID

Ke dni 23.8.2011 mi byl přiznán plný invalidní důchod. Tím jsem ukončila pracovní neschopnost a na dotaz u zaměstnavatele, kde mám pracovní smlouvu na HPP jsem dostala odpověď, že nastupovat do práce zatím nemám, že si mě ponechá tzv. "ve stavu" a že se pak uvidí. Jsem tedy doma, mzdu nepobírám, ale k ukončení pracovního poměru nedošlo. Může mi tento stav způsobit nějaký problém? Mám čekat na pokyn zaměstnavatele k nástupu? Mám sama podniknout nějaké kroky?

hedvika

Odpověď:

Dobrý den,

samotná skutečnost, že máte stále platnou pracovní smlouvu, ale zaměstnavatel vám nepřiděluje práci, by vám neměla způsobit nějaké problémy. Např. případná hrozba odnětí či snížení stupně invalidního důchodu by měla být vázána na skutečnou práci, kterou vykonáváte, ne jen na samotnou existenci smlouvy. Na druhou stranu stát se může cokoliv a je možné, že OSSZ vaši situaci posoudí jinak.

Nicméně je na vás, jaký bude postup. Pokud chcete dále, samozřejmě v omezeném rozsahu pracovat, požádejte vašeho zaměstnavatele, aby vám práci dále přiděloval. Na druhou stranu se tímto již skutečně vystavujete riziku, že vám bude invalidní důchod snížen či odňat. Pokud v práci dále pokračovat nechcete, ukončete pracovní smlouvu.

Vaše Férová nemocnice

10.1.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS