Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní úraz

Dobrý den, stal se mi pracovní úraz v době výpovědní lhůty. Léčení bylo dočasně ukončeno z lékařských důvodů. Nyní budu pracovat u jiného zaměstnavatele. Za šest měsíců bude léčení znovu pokračovat a posléze ukončeno. Je původní zaměstnavatel povinen mi doplácet výši ušlé mzdy k pracovní neschopnosti? Předem děkuji za odpověď

Novak

Odpověď:

Dobrý den,

pokud jste v pracovní neschopnosti v přímé souvislosti s třeba dříve vzniklým pracovním úrazem nebo nemocí z povolání, máte dle platné úpravy v zákoníku práce nárok na náhradu ušlé mzdy za dobu pracovní neschopnosti. Nikde není hovořeno o pracovním postupu, tedy máme za to, že v dané věci není rozhodující.

Náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti přísluší zaměstnanci ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem před vznikem škody způsobené pracovním úrazem nebo nemocí z povolání a plnou výší náhrady mzdy a plnou výší nemocenského. Náhrada za ztrátu na výdělku přísluší zaměstnanci do výše jeho průměrného výdělku před vznikem škody i za dobu, kdy mu v době prvních 3 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti nenáleží nemocenské nebo kdy mu nepřísluší náhrada mzdy nebo platu.

Tuto náhradu by vám měl poskytnout váš původní zaměstnavatel, u kterého došlo ke vzniku pracovního úrazu, a tedy k důvodu, proč vám vůbec škoda vznikla.

Vaše Férová nemocnice

10.1.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS