Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní úraz

Dobrý den, chci se zeptat jak je to v případě, že můj muž měl dopravní nehodu v pracovní době čili má pracovní úraz. Musel mít dvě operace páteře a léčení bude dlouhodobé - pracovní smlouva mu končí v listopadu.Může mu jí zaměstnavatel ukončit a pokud ano musí mu doplácet do průměrného výdělku před nehodou i při neprodloužení smlouvy? Děkuji

Ivana

Odpověď:

Dobrý den,

v případě, že se jedná o pracovní poměr sjednaný na dobu určitou, nemá zaměstnavatel povinnost prodloužit pracovní smlouvu vašeho manžela z důvodu, že utrpěl pracovní úraz. Vašemu manželovi v případě neprodloužení pracovní smlouvy bude náležet náhrada za ztrátu výdělku pouze do doby ukončení pracovního poměru.

Po uplynutí doby, na kterou byl pracovní poměr sjednán, má zaměstnavatel povinnost nadále poskytovat náhradu pouze v případě, že je podle okolností možné předpokládat, že postižený by byl i nadále zaměstnán, kdyby se mu pracovní úraz nepřihodil. Za tyto okolnosti je možno považovat např. předchozí opakované prodlužování pracovního poměru.

Kromě ztráty na výdělku má však zaměstnavatel povinnost uhradit vašemu manželovi bolest a ztížení společenského uplatnění, účelně vynaložené náklady spojené s léčením a případně i věcnou škodu, pokud mu při havárii nějaká vznikla. Náhradu za bolest a ztížení společenského uplatnění + případnou věcnou škodu uhradí jednorázově a náklady spojené s léčbou vašeho mažela musí hradit i po ukončení pracovního poměru.

Vaše Férová nemocnice.

20.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS