Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní úraz a doba započítávaná do starobního důchodu

Dobrý den,

pokud člověk po pracovním úrazu a dlouhodobé pracovní neschopnosti dostane v zaměstnání výpověď v návaznosti na pracovní úraz, skončí většinou na Úřadu práce. Jak je to pak s dobou počítající se do doby potřebné pro starobní důchod, pokud si nezažádá či nedostane invalidní důchod? Konkrétně - je mi 48 let, pracovala jsem bez nemocí, nyní jsem přes rok na pracovní neschopnosti po pracovním úrazu a zaměstnavatel mi dává najevo, že má práci jen pro naprosto zdravé. Zřejmě tedy skončím na Úřadu práce. Pokud se mi nepodaří sehnat sedavé zaměstnání, mám smůlu, běhat a stát už nevydržím (zdravotní sestra). Budu mít vůbec jednou nárok na nějaký starobní důchod?

Děkuji Vám předem mockrát za odpověď.

v10

Odpověď:

Dobrý den,

na základě Vámi uvedených údajů nejsme schopni Vám přesně odpovědět na Váš dotaz, neboť k tomu bychom potřebovali znát více podrobnějších informací. Pokusíme se odpovědět alespoň obecně a poradit, kde získáte přesnější informace.

Pro získání nároku na starobní důchod je třeba dosáhnout důchodového věku a splnit potřebnou dobu pojištění. Dle Vámi uvedených údajů Váš důchodový věk bude cca 64 - 65 let, do důchodu tedy půjdete přibližně v roce 2029. Protože se jedná o rok po roce 2018, potřebná doba pojištění je 35 let. (Podrobnější informace, kde si můžete v tabulkách vyhledat Vaše přesné údaje najdete zde.)

Kromě období, kdy jste zaměstnána a zaměstnavatel za Vás odvádí pojistné, se do potřebné doby pojištění započítávají i tzv. náhradní doby pojištění. Náhradní doba pojištění je období, ve kterém se neodvádí žádné pojistné, přesto se tyto doby započítávají do potřebných let pojištění pro důchod (např. studium, péče o dítě). Výčet náhradních dob naleznete zde.

Kromě toho je také možné účastnit se důchodového pojištění dobrovolně. Bližší informace o tom najdete zde.

Nejzasvěceněji a nejúplněji Vám na Váš dotaz odpoví zaměstnanci ČSSZ. Dovolujeme si Vás proto odkázat ohledně dotazů k důchodům (ať už invalidnímu či starobnímu) na Call centrum důchodového pojištění České správy sociálního zabezpečení (http://www.cssz.cz/cz/o-cssz/informace/call-centra/), kde Vám na Váš dotaz odpoví ti nejpovolanější. Případně můžete navštívit osobně nejbližší pracoviště okresní správy sociálního zabezpečení. Přehled poboček najdete zde.

Tel. č. Call centra důchodového pojištění České správy sociálního zabezpečení je 257 062 860. Tato infolinka vyřizuje dotazy veřejnosti a poskytuje informace o důchodech a souvisejících záležitostech.

Na infolinku důchodového pojištění se můžete obrátit kdykoliv během úředních hodin:
pondělí a středa   8:00 – 17:00 h
úterý a čtvrtek      8:00 – 14:30 h
pátek                    8:00 – 14:00 h

Vaše Férová nemocnice

25.2.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS