Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní úraz s cizím zaviněním

Dobrý den,

v práci se mi stala dopravní nehoda, při které jsem utrpěl zlomeninu nohy. Dopravní nehoda nebyla zaviněna mnou, ale jiným účastníkem. Chtěl bych se zeptat, od koho jsem oprávněna získat odškodnění bolestného? Dostanu bolestné jak od pojišťovny viníka, tak od zaměstnavatele i z mé úrazové pojistky, nebo pouze od pojišťovny viníka a své úrazové pojistky?

Předem děkuji za odpověď.

 

Josef

Odpověď:

Dobrý den,

poradna Férové nemocnice se zabývá medicínským právem a právy pacientů. Váš dotaz bohužel do této oblasti nespadá - jde o pracovněprávní otázku. Přesto se pokusíme stručně odpovědět.

Nejdříve se musí posoudit, zda skutečně šlo o pracovní úraz. Tím je poškození zdraví nebo smrt zaměstnance, došlo-li k nim při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním. Nerozhoduje, kde k úrazu došlo, ale zda to bylo v souvislosti se zaměstnáním.

Pokud se jednalo o pracovní úraz, pak bylo vaší povinností jej bezodkladně nahlásit. Pokud vaše pracovní neschopnost nepřesáhla 3 dny, měl by být váš úraz zapsán jen v knize úrazů. Záznam o pracovním úrazu se sepisuje jen při pracovní neschopnosti delší než 3 dny. Dále je na vašem zaměstnavateli, aby prošetřil, zda jde o pracovní úraz a úraz ohlásil příslušným orgánům. Zaměstnavatel je rovněž povinen způsob a rozsah náhrady škody s vámi projednat.

Pokud zaměstnavatel dojde v rámci šetření k tomu, že jste utrpěl pracovní úraz, vzniká vám nárok na náhradu za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti, jakož i náhradu za bolest, ztížení společenského uplatnění, za účelně vynaložené náklady spojené s léčením apod. ze strany zaměstnavatele. Pokud budete v pracovní neschopnosti, zaměstnavatel vám rovněž bude vyplácet dávky nemocenského.

Plnění, které vám poskytne zaměstnavatel, může právě zaměstnavatel (respektive pojišťovna, u níž je pro tyto případy pojištěn) následně vymáhat po viníku dopravní nehody (jak uvádíte, jiný účastník vaší nehody). Nárok již sám proti pojišťovně viníka uplatňovat nemůžete.

Shrnuto: Bolestné tedy dostanete od zaměstnavatele a v případě, že máte sjednáno úrazové pojištění, tak rovněž pojistné plnění od vaší pojišťovny. Od pojišťovny viníka však již nejste oprávněn plnění požadovat.

Vaše Férová nemocnice

 

21.3.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS