Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Práva invalidního důchodce s psychickými problémy

Dobrý den,

Strašně by mě zajímalo, jak může plně invalidní člověk, jedná se o psychické problémy, plně podnikat, konkrétně se jedná o vedení obchodu, plus pořádat různé sportovní a společenské akce, a ještě být jako plně invalidní v zastupitelstvu města. To přece člověk s psychickými potížemi nemůže dělat.
Děkuji za odpověd.

krtek

Odpověď:

Dobrý den,

touto problematikou se v naší poradně bohužel nezabýváme, jde spíše o otázkou správně-právní. I přesto se pokusíme na váš dotaz odpovědět.

Co se týká podnikání a pořádání vámi uvedených akcí, není zde žádný důvod, který by měl oporu v zákoně, proč by takovýto člověk tyto věci nesměl vykonávat.

Co se týká členství v zastupitelstvu, zákon uvádí, že členem zastupitelstva obce může být zvolen každý volič, u kterého není překážka ve výkonu volebního práva. Tzn., že členem může být takový občan, který je státním občanem ČR, dosáhl v den voleb věku 18-ti let a je v den voleb přihlášen v této obci k trvalému pobytu. Překážkou je pak zákonem stanovené omezení osobní svobody z důvodu výkonu trestu odnětí svobody nebo zbavení způsobilosti k právním úkonům. U zastupitelstva městského obvodu nebo městské části územně členěného statutárního města nebo městské části hlavního města Prahy je navíc nutné být v den voleb v tomto městském obvodu nebo městské části přihlášen k trvalému pobytu.

Dále jsou stanoveny podmínky, na jejichž základě dochází k zániku mandátu člena zastupitelstva obce automaticky, nebo kdy může být zánik mandátu vyloven zastupitelstvem obce. Tyto podmínky však nesouvisí s psychickým stavem jedince (vyjma již uvedeného zbvení zpsobilosti k právním úkonům či omezení osobní svobody z důvodu výkonu tretu odnětí svobody) a už vůbec ne s invaliditou.

Na základě uvedeného vyplývá, že pokud tento člověk nesplňuje zákonem stanovené podmínky či překážky, může být dále členem zastupitelstva.

Vaše Férová nemocnice

24.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS