Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přechod z ID na starobní důchod

Zdravím, mám takovýto dotaz:
Narodill jsem se 1947 a od roku 2002 jsem v plném invalidním důchodu z důvodu nemocí z povolání. Odpracováno jsem do té doby měl 35 let. Dostal jsem odškodnění círka 200 000 Kč a pobiram rentu asi 7000Kč (v roce 2012 to bude 10 let) až do doby kdy mě bude 65 let, což je příští rok. A teď k dotazu. Mám si nechat přepočítat invalidní důchod na starobní? Započítávají se do výpočtu starobního důchodu roky a finance od roku 2002 do roku 2012?
Děkuji za odpověď.

Veverka

Odpověď:

Dobrý den,

jak praví zákon o důchodovém pojištění: "Nárok na invalidní důchod zaniká dnem, kterým jeho poživatel dosáhl věku 65 let; tímto dnem vzniká tomuto poživateli nárok na starobní důchod." V praxi to znamená, že přechod do starobního důchodu probíhá "úderem" 65. roku atomaticky. Není třeba o něj tedy speciálně žádat.

Druhá věc je ovšem výpočet výše starobní důchodu. Do této výše se nezapočítává příjem v letech, kdybyste pouze pobíral plný invalidní důchod. Toto by bylo jiné, kdyby jste měl pouze částečný invalidní důchod a při jeho pobírání ještě provozoval výdělečnou činnost. Výše zmíněný zákon co do výše starobního důchodu ve vašem případě uvádí: "Starobní důchod, na který vznikl nárok, náleží ve výši, v jaké náležel dosavadní invalidní důchod. Pro účely zvyšování tohoto starobního důchodu podle, se za den přiznání starobního důchodu považuje den, od něhož byl přiznán dosavadní invalidní důchod."

Toto znamená, že jako základ starobního důchodu vám poslouží dosavadní invalidní důchod, který vám bude navýšen dle růstu úhrnného indexu spotřebitelských cen za domácnosti, a to za období od roku 2002, kdy vám byl invalidní důchod přiznán.

Vaše Férová nemocnice

31.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS