Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Převedení zdravotní sestry na jiné oddělení bez souhlasu

Dobrý den,

jsem zdravotní sestra pracující na RHB. Nyní jsem poprvé v životě z důvodu operace na neschopence. Zaměstnavatel mne chce za trest po mém návratu přeložit na onkologické oddělení, kde pracovat nechci. Má k tomu oprávnění? Děkuji za odpověď.

BARUŠKA

Odpověď:

Dobrý den,

zaměstnavatel Vás může přeložit pouze s Vaším souhlasem a to pouze pokud to nezbytně vyžaduje provozní potřeba zaměstnavatele. K přesunutí na jiné oddělení může zaměstnavatel ještě využít (a někdy i povinně) institut převedení na jinou práci.

Stěžejní pro Vás však bude, co máte sjednáno v pracovní smlouvě. Bohužel nevíme o obsahu Vaší pracovní smlouvy více, jelikož podrobnější informace jste v dotazu neposkytla.

Pokud by v pracovní smlouvě bylo přímo určeno konkrétní oddělení, na kterém vykonáváte práci, tak by Vás zaměstnavatel mohl na jinou převést na bez Vašeho souhlasu, pouze z důvodů, které jsou vymezeny v zákoníku práce. Důvodem však není Vaše dočasná pracovní neschopnost. K převedení by mohlo dojít, pokud byste pozbyla kvůli zdravotnímu stavu dlouhodobě způsobilost konat dosavadní práci. Pokud se však jedná o pozici zdravotní sestry, nebudou se pracovní úkony na jiných odděleních zřejmě příliš lišit, a proto by s nejvyšší pravděpodobností k takovému převedení kvůli ztrátě způsobilosti konat dosavadní práci nedošlo.

Pokud byste však měla sjednánu ve smlouvě práci v nemocnici obecně a zaměstnavatel by určoval Vaše pracovní zařazení jinak, nemuselo by se jednat při převedení bez Vašeho souhlasu o postup v rozporu se zákonem.

Jestliže by zaměstnavatel usiloval o převedení na jinou práci, než kterou máte uvedenou ve Vaší pracovní smlouvě, a vy byste s tímto převedením nesouhlasila, mohl by Vás zaměstnavatel převést jen po předchozím projednání tohoto převedení s odborovou organizací. To ovšem za předpokladu, že v nemocnici, ve které pracujete, je odborová organizace vytvořena.

Vaše Férová nemocnice

22.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS