Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Svlečení spodního prádla při menší operaci

Dobry den, chci se zeptat, proč si musím sundat kalhotky u operace zápěstí v lokalní anestezii a lehnout si úplně nahá na stůl?
Určitě to nebylo z hlediska sterility prostředí, protože svlíkat jsem se musela přímo u operačního stolu na sále.
Děkuji za odpověď.

Nena

Odpověď:

Dobrý den,

v naší právní poradně nejsou žádní lékaři, takže nemůžeme s jistotou poskytnout odpověď na vaši otázku. Na základě vlastní zkušenosti však máme za to, že důvodem je skutečně požadavek na sterilitu prostředí a případně také připravenost reagovat na nečekané, i nepravděpodobné komplikace v případě zákroku. Pokud po vás ale svlečení vyžadují, musí vás poučit o důvodech, proč je to potřebné. 

V každém případě však musí být při provádění zákroku zachována vaše lidská důstojnost a integrita. Zdravotníci by tak měli zajistit, abyste měla možnost se svléknout diskrétně, ihned vás přikrýt či zahalit čistým prostěradlem nebo sterilní textilií. V průběhu operace pak musí intimní části těla pacienta zůstat zahaleny, pokud neexistuje medicínský důvod pro odhalení (např. operace probíhá přímo na intimních partiích). V opačném případě by zdravotníci zasahovali do práv pacienta.

Pokud máte pochybnosti, zda  postup lékařů odpovídal správné praxi (což vzhledem k konkrétnímu charakteru operace chápeme), doporučovali bychom vám obrátit se se stížností či dotazem na Českou lékařskou komoru, která bude schopná posoudit, zda lékaři nepostupovali  z odborného hlediska nepřiměřeně.

Obrátit se můžete samozřejmě písemnou stížností i na vedení zdravotnického zařízení, kde operace proběhla. Pokud by postup lékařů nebyl standardní a opakoval se i u jiných pacientů, je pravděpodobné, že nebudete první, kdo si stěžoval. Můžete tak pomoci upozornit na neodborné a neetické jednání zdravotníků, pokud by jejich žádost o svlečení nebyla z odborného hlediska opodstatněná. Více o stížnostech píšeme zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

21.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS