Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Transport pacienta z nemocnice domů

Dobrý den dne 13.5.2018 jsem byl vyšetřen ve vinohradské nemocnici . Vyšetřením byla zjištěna zlomenina nohy , dostal jsem nechodící sádru a přesto , že jsem lékaři řekl , že nemám jak se dostat do místa bydliště byl jsem bez poskytnutí převozu propuštěn z nemocnice.
Druhý den u praktického lékaře to samé , přestože jsem ho informoval ,že mám nechodící sádru a klidový režim trval na mé osobní návštěvě z důvodu vystavení neschopenky takže jsem si musel půjčit peníze jet za ním za využití přepravních služeb a opět chodit při čemž došlo k porušení sádry .
Situaci jsem sice v rámci svých možností vyřešil , ale zajímalo by mě jak by situaci mohl řešit člověk bez podpory známých (např.v cizím městě) a bez dostatečné fin.hotovosti (což byl v tu dobu i můj případ) . Za odpověď děkuji

demol

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz směřuje na problematiku tzv. zdravotního transportu pacienta, která je upravena v § 36 a násl. zákona o veřejném zdravotním pojištění. Níže Vám nastíníme úpravu zdravotního transportu, popř. alternativního způsobu řešení dopravy z nemocnice. 

Výše zmíněné ustanovení pojednává mj. o situaci, kdy je pacient přepravován od smluvního poskytovatele zdravotních služeb (z nemocnice) do místa bydliště či trvalého pobytu pacienta. Tato přeprava pacienta je zajišťována vozidly zdravotnické dopravní služby a náklady na ní hradí zdravotní pojišťovna.

Aby Vám však vznikl nárok na tuto přepravu, musí ošetřující lékař vypsat tzv. příkaz ke zdravotnímu transportu. Je tedy zcela na něm, zda na základě Vašeho zdravotního stavu rozhodne o tom, že potřebujete zdravotní transport do místa bydliště či trvalého pobytu. Pokud byste však měl pocit, že máte nárok na převoz, můžete zavolat do Vaší zdravotní pojišťovny. Tam Vám dle Vaší diagnózy sdělí, zda máte nárok na bezplatnou přepravu. V případě, že Vám bude zdravotní pojišťovnou sděleno, že opravdu máte nárok na výše uvedenou a především pojišťovou hrazenou přepravu, musí Vám ošetřující lékař příkaz ke zdravotnímu transportu vystavit.

Alternativní řešení ke zdravotnímu transportu nabízí § 37 téhož zákona. Ten uvádí, že "pokud se pojištěnec, který má nárok na přepravu podle § 36, rozhodne pro dopravu soukromým vozidlem řízeným jinou osobou a pokud ošetřující lékař takovou dopravu schválí, má pojištěnec nárok na náhradu cestovních nákladů (...)". Jinými slovy, pokud byste měl nárok na zdravotní dopravu a měl byste možnost, aby Vás odvezl domů např. nějaký známý, budete mít nárok na úhradu nákladů za tuto dopravu. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

6.6.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS