Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení pracovního poměru

Dobrý den, od 19. 10. 2010 jsem v pracovní neschopnosti. 17. 8. 2011 jsem podstoupila operaci páteře. Byla mně prodloužena podpůrčí doba 1x o 3 měsíce a 1x o 2 měsíce (nastupovala jsem lázeňskou léčbu) 2. 4. mně končí podpůrčí doba. U Lékařské posudkové komory mně byla doporučena změna zaměstnání (jsem dělnice), ale v zaměstnání pracuji na místě vytvořeném pro zaměstnance se sníženou pracovní schopností, i sem je návrat nemožný.
Po návratu z lázní budu žádat o invalidní důchod. Nevím sice jaký stupeň mně bude přiznán, ale asi se budu muset zaregistrovat na úřadu práce. Moje pracovní neschopnost stále trvá.
Můžete mně prosím poradit?
Pokud dám výpověď nebo pracovní poměr bude ukončen dohodou, bude mně krácena podpora v nezaměstnanosti.

Na co mám nárok a jak mám postupovat při jednání se zaměstnavatelem při ukončení pracovního poměru?
Jak se mám bránit, pokud mně bude doporučeno ukončit pracovní poměr z mé strany?
Děkuji.

Míla

Odpověď:

Dobrý den,

zaměstnavatel je povinen převést zaměstnance na jinou práci, pozbyl-li zaměstnanec podle lékařského posudku dlouhodobě způsobilosti konat dále dosavadní práci. Zaměstnavatel může ze stejného důvodu dát zaměstnanci výpověď, pokud převedení není možné.

Nikdo vás přitom nemůže nutit podat výpověď z vaší strany ani podepsat dohodu o ukončení pracovního poměru. Trváte-li na tom, abyste byla vypovězena z pracovního poměru zaměstnavatelem, tak nepodepisujte žádné dokumenty nadepsané "dohoda o ukončení pracovního poměru" a dokument nadepsaný "výpověď" si pečlivě přečtěte a ujistěte se, že výpověď dává zaměstnavatel vám. Ve výpovědi musí být uveden důvod výpovědi dle § 52 písmena e) Zákoníku práce: zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku pozbyl dlouhodobě způsobilosti konat dále dosavadní práci.

V případě výpovědi z tohoto důvodu vám však nenáleží odstupné, stejně jako vám nenáleží v případě rozvázání pracovního poměru dohodou nebo výpovědí z vaší strany.

Vaše Férová nemocnice

20.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS