Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vyplacení odstupného

Mám zdravotní komplikace a nyní jsem ve výpovědi z organizačních důvodů, kdy dostanu po ukončení pracovního poměru odstupné ve výši 3 platů? Zajímá mne, pokud budu v pracovní neschopnosti v ochranné 7 denní lhůtě, zda o odstupné nomohu přijít, a kdy mi bude vyplaceno, jestli ihned po skončení pracovního poměru, jak je uvedeno ve výpovědi, nebo až někdy po vyléčení, tedy po ukončení neschopenky v ochranné lhůtě? Děkuji.

niki

Odpověď:

Dobrý den,

poradna Férová nemocnice poskytuje odpovědi na dotazy ze zdravotnického práva. Váš dotaz však spadá spíše do pracovního práva. Přesto se Vám pokusíme odpovědět.

V souvislosti s rozvázáním pracovního poměru a dočasnou pracovní neschopností je nutno rozlišovat ochrannou dobu dle zákoníku práce a ochrannou lhůtu dle zákona o nemocenském pojištění. Dle zákoníku práce jste v době, kdy jste v dočasné pracovní neschopnosti, v tzv. ochranné době a zaměstnavatel s vámi nemůže platně ukončit pracovní poměr výpovědí. Pokud vám výpověď byla dána před počátkem ochranné doby tak, že by měla uplynout v průběhu vaší dočasné pracovní neschopnosti, pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby. K prodloužení výpovědní doby tímto způsobem nedojde pouze v případě, že zaměstnavateli oznámíte, že na prodloužení výpovědní doby netrváte.

Pokud byste dostala výpověď, a po uplynutí výpovědní doby a skončení pracovního poměru byla uznána dočasně pracovně neschopnou v sedmidenní ochranné lhůtě, máte nárok na nemocenské, přičemž v prvních 14 kalendářních dnech vám náleží náhrada mzdy od bývalého zaměstnavatele. Účelem této ochranné lhůty je ochrana zaměstnance, zajištění jeho materiálního zabezpečení ve chvíli, kdy by pro něj kvůli nepříznivému zdravotnímu stavu bylo obtížné tyto prostředky si opatřit sám.

Nárok na odstupné tím není dotčen. Na odstupné tedy máte stále nárok a zaměstnavatel je povinen vám jej vyplatit tak, jak jste se již domluvili - tedy ihned po skončení pracovního poměru.

Vaše Férová nemocnice.

25.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS