Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vyplácení renty při zkráceném úvazku

Dobrý den,
Od roku 1999 mě díky pracovnímu úrazu je vyplácena renta. Mám změněnou pracovní schopnost s platností TRVALE.

Byl to úraz kolene, který si vyžádal dvě operace. S přicházejícími roky se zdravotní stav kolene zhoršil. Odborný i praktický lékař mě doporučil před pěti roky pracovat na zkrácený úvazek 6 hodin denně.

Dokumenty jsem odeslal do kooperativy odkud pobírám rentu a doplatky renty se nezměnily i když jsem prakticky pracoval méně hodin. Díky opět zhoršenému stavu kolene, jsem prodělal třetí operaci kolene bez žádného výsledku. Změnil jsem zaměstnání abych šetřil koleno. To mě však bolí jak při chůzi tak při dlouhodobě vynucených polohách (stání, sezení,..). Doktor mě ujistil že podat žádost o invalidní důchod nejnižšího stupně nemá cenu, ale doporučil mě práci na poloviční úvazek. kontaktoval jsem kooperativu jestli mě bude doplácena renta ve stejné výši při úvazku 4 hodiny denně díky doporučení lékaře tak jak se mě děje nyní při úvazku na 6 hodin denně. Odpověď jsem nedostal. Proto se ptám. Mám nárok po podání dokumentace od lékaře na snížení úvazku na 4 hodiny denně, na doplatek renty v plné výši? Děkuji za odpověď

LB

Odpověď:

Dobrý den,

výše renty nesouvisí přímo s odpracovanými hodinami. Důležitější pro výpočet renty je průměrný měsíční výdělek.

Renta se totiž vypočítá tak, že se vezme průměrný měsíční výdělek před pracovním úrazem, od ní se odečte průměrná mzda po pracovním úrazu a vyplácí se právě tento rozdíl. Stanovuje tak zákoník práce § 271b zde.

Jestliže se tudíž sníží Vaše průměrná mzda a toto snížení souvisí s původním pracovním úrazem, bude Vám dorovnána mzda do plné výše.

Účelem renty je tedy dorovnání mzdy, aby nedocházelo kvůli následkům pracovního úrazu ke snižování výdělku.

Do výpočtu se samozřejmě musí započítávat i vývoj platů. To zabezpečuje vláda pomocí nařízení. Toto nařízení je k dispozici zde.

Pokud se vám zdá, že výplata renty neodpovídá výši, které by měla. Kontaktujte svého bývalého zaměstnavatele, který má vůči Vám povinnost vyplácet rentu, kterou svým pojištěním delegoval na pojišťovnu.

Ten může kontaktovat pojišťovnu a vyžádat si přepočet renty.

Pokud by však v tomto přepočtu byli nesrovnalosti, které by pojišťovna nechtěla odstranit, musel byste věc začít řešit soudně. Případně byste mohl podat na pojišťovnu stížnost k České národní bance. Formulář k podání stížnosti naleznete zde.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

18.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS