Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výpověď z funkce

Dobrý den, působila jsem na malotřídní škole jako ředitelka. Zřizovatel vyhlásil konkurz na místo ředitelky. Konkurz proběhl a byla jmenovaná jiná ředitelka.
V současné době jsem stále na neschopence. Obdržela jsem sdělení od zřizovatele, že k 31. 7. 2012 končí mé funkční odbobí. Chtěla bych vědět, zda má zřizovatel právo na mé odvolání v době mé nemoci. Má zřizovatel právo jmenovat jinou ředitelku? Mám nárok na pracovní zařazení jako učitelka, když jsem měla pracovní smlouvu na dobu neurčitou?
Děkuji za odpověď.

laja

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz nespadá do oblasti zdravotnického práva, kterým se naše poradna zabývá. Přesto se Vám pokusíme odpovědět.

Konkurz na Vaši pozici byl zřejmě vyhlášen v souvislosti s novelou školského zákona, která nabyla účinnosti 1. 1. 2012. Skutečnost, že na místo ředitelky byl vyhlášen konkurz tak nesouvisí s tím, že by byl zřizovatel např. nespokojen s Vaší prací, ani s Vaší nemocí, ale vyplývá přímo ze zákona.

Podle novely končí řediteli školy výkon práce na daném pracovním místě vedoucího zaměstnance, pokud tuto pozici zastával nepřetržitě po dobu delší než 6 let, dnem 31. 7. 2012. Další pracovní zařazení takového zaměstnance se pak řídí zákoníkem práce.

Pokud Váš pracovní poměr na pozici ředitelky skončí 31. 7. 2012, neznamená to, že tím zcela skončil Váš pracovní poměr ke škole. Podle zákoníku práce odvoláním místa vedoucího zaměstnance pracovní poměr nekončí. Zaměstnavatel je povinen navrhnout Vám změnu Vašeho dalšího pracovního zařazení na jinou práci odpovídající Vašemu zdravotnímu stavu a kvalifikaci. Vrátila byste se tedy zpět na místo učitelky a Váš pracovní poměr ke škole by se řídil pracovní smlouvou, kterou jste při nástupu do školy na místo učitelky podepsala. 

V případě, že by pro Vás neměl zaměstnavatel vhodnou práci, jednalo by se o tzv. překážku v práci na straně zaměstnavatele (tj. náležela by Vám náhrada platu). Současně je dán výpovědní důvod, kterým je skutečnost, že se zaměstnanec stane nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách. 

Vaše Férová nemocnice

 

10.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS