Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

ZTP průkazka jak dlouho to trvá?

Dobrý den,

mám vyhřeznutou ploténku a těžko chodím v bolestech, dostal jsem lázeňskou léčbu a musím tam jet autem, protože bych nezvládl přepravu v hromadné dopravě. Byl jsem si podat žádost na ÚP ve Vyškově a úřednice mě řekla, že vyřízení průkazky ZTP trvá i půl roku. Prosil jsem ji, aby do žádosti poznačila, že je to urgentní, že bych se jinak musel plazit od auta do lázeňské budovy po zemi.

Arogantně mě odbyla a můj problém ji nezajímal pak jsem telefonicky mluvil s její nadřízenou, která mě řekla, že můj rozhovor s úřednicí slyšela a že mi nemůže pomoci. Mám se skutečně plazit po zemi? Prosím poraďte mi, abych neztratil dojem, že žiji mezi lidmi a ne hyenami.

Odpověď:

Dobrý den,

omlouváme se za zpoždění odpovědi, které bylo způsobeno velkou vytížeností naší poradny a doufáme, že Vám naše odpověď pomůže.

Pro vyřizování průkazu ZTP platí obecné lhůty dle správního řádu. To znamená, že úřad práce má povinnost vydat rozhodnutí bez zbytečného odkladu, nejpozději do 30 dnů od zahájení řízení - dne, kdy jste podal žádost. Tato doba může být prodloužena v určitých případech o 30 dní. Pokud nedostanete zamítavé stanovisko a nebudete se muset odvolávat, je velmi nepravděpodobné, že by toto řízení trvalo déle než 2 měsíce. Jestliže bude řízení trvat déle, máte možnost podat  žádost o uplatnění opatření proti nečinnosti dle správního řádu.  

Do konce roku 2015 měli krajské úřady práce možnost vydávalt dočasné průkazy pro osoby se zdravotním postižením, které platily právě do doby vydání průkazu ZTP. Zákonodárce však toto možnost zrušil.

Další informace o vydávání průkazu ZTP se můžete dočíst zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

23.10.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS