Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dětská léčebna

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak postupovat v tomto případě. Mám dceru 4 roky, která očkovaná je.Bohužel trpí zdravotními problémy, tak jezdíme do Dětské léčebny. Narodil se nám i syn, který je očkován později (nejprve měl odklad o neurologa), ale byli jsme opatrní. Dle věku očkován není, nemá posilující dávku Hexavakcíny + MMR. Momentálně má další zdravotní problémy, zvažuji, zda vůbec doočkuji. Léčebna má na stránkách podmínku, že děti musí být očkovány dle kalendáře a to syn nesplňuje. Mají na to právo?Je to pobyt na 6 týdnů, kde s dětmi budu celou dobu jako doprovod a starám se o ně. Pravda je, že na oddělení je zhruba do 10 dětí.Nemohu si dovolit nechat syna doma a odjet sama pouze s dcerou.Obě děti pobyt potřebují.Děkuji.

Ani

Odpověď:

Dobrý den, 

dětská léčebna je zřízena pravděpodobně jako ústav, který je poskytovatelem péče o dítě v dětské skupině (§ 3 odst.2 písm. a) zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině). Dle § 50 zákona o ochraně veřejného zdraví má takový ústav povinnost příjmat pouze děti, které jsou řádně naočkované, jsou proti nákazám imunní nebo mají trvalou kontraindikaci. 

Pojmu trvalé kontraindikace se věnuje § 46 odst. 2 zákona o ochraně veřejného zdraví a definuje ho jako zdravotní stav, který brání podání očkovací látky, Ústavní soud dále v nálezu Pl. ÚS 16/14 (odst. 93 a násl.) judikoval, že jako trvalou kontraindikaci je třeba brát takový zdravotní stav, který brání podání očkovací látky, i přestože v lékařském potvrzení není pojem trvalá kontraindikace přímo uveden. Může se jednat tedy i o kontraindikaci dočasnou nebo v potvrzení lékaře slovo kontraindikace vůbec být nemusí, ale musí z něj vyplývat, že zdravotní stav dítěte brání podání očkovací látky. Léčebna by měla tedy přijímout i Vašeho syna, pokud z jeho lékařského potvrzení dokládá, že očkování bylo odloženo z důvodu nepříznivého zdravotního stavu. 

V případě, že Vašeho syna nechcete již vůbec doočkovat, můžete se pokusit využít výjimky z důvodu svobody myšlení, svědomí a náboženského vyznání, která také vyplývá ze soudní judikatury. Na základě této výjimky by očkování nebylo vynucováno ani sankciováno pokutou. Nicméně, tato výjimka z povinnosti očkování se povoluje pouze v případech závažných důvodů jako např. špatné reakce dítěte na očkování, nesouhlas s testováním vakcín na zvířatech atd. 

Více informací na toto téma naleznete zde. 

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 7070. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

12.12.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS