Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dvakrat naockovana zloutenka B

Dobrý den,

V roce 2003 ve svych 12ti letech sem byla naockovana proti zloutence typu B.
V ockovacim průkaze zapsáno jako Eng.B. v roce 2011 jsem sla ke sve obchodní lekarce, ze chci naockovat proti zloutence typu B, jelikož sem byla presvedcena, ze proti ni naockovana nejsem, zkratka v očkovacim průkaze mi jako laikovi nic nerikala.
Pani doktorka me naockovala, i přestože v očkovacim prukaze videla, ze uz toto ockovani mam.
Za toto očkování jsem zaplatila pres 2tisice korun. Uplne zbytečně.
Tuto informaci jsem zjistila z nyni v očkovacim centru, kam jsem sla pro jine ockovani, sdelil mi to lekar v ockovacim centru.
Pani doktorce jsem psala email, sdelila mi ze pred 14 dny odesla do duchodu, at se obratim na jejího nástupce.

Mam nejakou moznost s ni tuto vec resit a pozadovat po ni nahradu?

Dekuji za odpověď

Hipokrates 91

Odpověď:

Dobrý den,

velice nás mrzí, že jste se do takovéto situace dostala a pokusíme se Vám poskytnout rady, jak byste měla pokračovat.

Existují dvě možnosti, jak daný problém uchopit. Z hlediska soukromoprávního, zde došlo k bezdůvodnému obohacení ze strany lékaře (§ 2991 89/2012 Sb.), protože  od Vás přijala 2000,- Kč za očkování, které ovšem již proběhlo, a proto  podle § 2999 máte plné právo na navrácení celé částky do deseti let od doby tohoto právního jednání (§638, 89/2012 Sb).   Za druhé, lékařka pochybila ve výkonu své praxe, protože je její povinností vědět, jak Vás naočkovat a hlavně musí jednat tak, aby neohrozila Vaše zdraví. Lékařka tudíž porušila zákon o zdravotnických službách, respektive  §45 odstavec 1, kde je doslova zmíněno, že poskytovatel je povinen poskytovat zdravotní služby na náležité odborné úrovni, což podle Vaší zprávy rozhodně neudělala.

Pokusíme se Vám nastínit možnosti, které máte, abyste se mohla bránit. Nejprve byste měla Vaši situaci zkonzultovat s lékařem, kterému důvěřujete, a ten Vám poskytne odborný pohled, jak k velkému pochybení došlo v důsledku škody na Vašem zdraví.

Poté máte tři možnosti, jak se domoci svého práva:

Mimosoudní vyrovnání

Mimosoudní vyrovnání by bylo ve Vaší situaci nejlepším řešením, hned z několika důvodů. Průběh takovéhoto právního jednání je rychlejší a především méně finančně náročný. Vyjednávání můžete zahájit sama nebo s pomocí advokáta specializovaného na zdravotnické právo. Nejsnáze naleznete advokáta, jenž vyhovuje Vašim požadavkům na stránkách České advokátní komory zde.

Pokud se rozhodnete vyjednávat sama, doporučili bychom zvolit formu doporučeného dopisu, k němuž přiložte okopírované důkazy (v tomto případě očkovací průkaz a posudek Vámi zvoleného lékaře).

Pokud lékařka nebude k tomuto jednání vstřícná, máte možnost podat stížnost.

Stížnost

Stížnost se podává buď k České lékařské komoře anebo zřizovateli zdravotnického zařízení. Ve stížnosti opět uveďte veškeré detaily, okopírujte očkovací průkaz a popište, jak Vás pochybení paní doktorky poškodilo.  Na stránkách ČLK máte přímo návod, jak stížnost sepsat, dostupné zde.

Stížností se ale nemůžete domáhat finanční kompenzace, tento orgán nemá v kompetenci Vám přiznat odškodné. Důsledkem tohoto jednání může být maximálně postih pro lékařku.

Soudní řešení

Třetí možností je podat občanskoprávní žalobu, a tu zkonzultovat s advokátem zabývajícím se zdravotnickým právem. U této možnosti si musíte dát pozor na hrozící nebezpečí, že protistrana použije argument promlčecí doby, která je u škod na zdraví  tři roky. Uplatňuje se tu však takzvaně subjektivní promlčecí lhůta, což znamená, že tato lhůta začne běžet od okamžiku, kdy jste se o svém problému dozvěděla. Více informací naleznete zde. Dále zde můžete uplatnit soukromoprávní žalobu na bezdůvodné obohacení.

Věříme, že se Vám problém podaří zdárně vyřešit.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

23.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS