Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Očkování a ochrana osobních údajů dítěte

Dobrý den,
rada bych se zeptala jak moc se muze lékař rozepsat do potvrzeni o zdravotní způsobilosti, kterou vyplňuje například v žádosti o přijetí dítěte do mateřské školy?
Moje pediatrička se rozepsala konkrétními přípravky, které moje dceři naočkovala a které doposud ne. Neplatí zde také zákon o ochraně osobních údajů? Co je paní reditelce v MŠ do toho jaké vakcíny moje dítě dostalo nebo nedostalo?
Neměla by tam napsat pouze: očkován, rozočkován nebo neočkován?
Dekuji předem za odpověď.

babie

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz ohledně očkování a uvádění údajů do potrvzení o zdravotní způsobilosti dítěte je velmi aktuální. Údaje, které lékař uvádí do potvrzení o zdravotní způsobilosti vztahující se k očkování dítěte, lze rozdělit do dvou kategorií.

První z nich jsou údaje, které se vážou k povinnému očkování. Vzhledem k tomu, že se jedná o očkování povinné, tak každý lékař a zřejmě i ředitelé MŠ vědí, o které nemoci a jaké vakcíny se jedná. Proto není porušením lékařského tajemství ani ochrany osobních údajů, když se lékař v potvrzení lidově řečeno "rozepíše". Pokud tedy lékař napíše, že dítě podstoupilo povinné očkování proti nemocem X Y, pričemž bylo provedeno vakcínami X Y, tak se nejedná o porušení právní úpravy. Totéž platí i o povinných očkováních, které Vaše dítě teprvé čekají. 

Druhou kategorii tvoří údaje ohledně nepovinného očkování. Na rozdíl od výše uvedeného, se v tomto případě již jedná o údaje, které

  1. spadají do zdravotnické dokumentace pacienta a vztahuje se na ně lékařské tajemství (viz. rubrika "lékařské tajemství" Férové nemocnice http://ferovanemocnice.cz/zdravotnicka-dokumentace-a-lekarske-tajemstvi-26/lekarske-tajemstvi-84.html), 
  2. a zároveň jde o tzv. citlivé údaje podle zákona o ochraně osobních údajů (§ 4 písm. b: "citlivým údajem je osobní údaj vypovídající o národnostním, rasovém nebo etnickém původu, politických postojích, členství v odborových organizacích, náboženství a filozofickém přesvědčení, odsouzení za trestný čin, zdravotním stavu a sexuálním životě subjektu údajů a genetický údaj subjektu údajů").

To tedy znamená, že lékař by neměl uvádět do potvrzení o zdravotní způsobilosti skutečnost, že dítě podstoupilo také nepovinná očkování. Jak již z označení "nepovinná očkování" vyplývá, je pouze na pacientovi, zda se nechá či nenechá očkovat a tudíž je to informace, která je součástí jeho zdravotnické dokumentace. V tomto případě lze souhlasit s Vašim názorem, že ředitel MŠ nemusí vědět o skutečnosti, že Vaše dítě podstoupilo i jiná nepovinná očkování. Dokonce Váš lékař tuto informaci řediteli MŠ ani nemůže sdělil, neboť by tím porušil svou zákonnou povinnost mlčenlivosti.  

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

6.6.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS