Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Očkování před narkózou a platnost hexy

Dobrý den,
mám dceru, nyní 2 roky a 8 měsíců, která má od narození zdravotní problémy, díky kterým měla očkování odsunuto. 1. dávku hexy dostala na začátku prosince 2017. Když měla mít v únoru přeočkování, dostala planné neštovice a vzápětí zánět průdušek, takže druhá dávka byla odsunuta. Nyní jsme se na ni chystali, ale jelikož má už druhým rokem stále zánět ve střevu a žádná krevní vyšetření nic jiného, krom zánětu neprokázala máme 19.4.2018 nástup do Motolské nemocnice na endoskopiické vyšetření v narkóze. Zajímalo by mne, zda je vhodné před tímto zákrorem dceru očkovat, popřípadě do kdy je nutno naočkovat, aby nepropadla první dávka hexy, aplikovaná na začátku prosince 2017.


Předem děkuji za odpověď.

 

Luci89

Odpověď:

Dobrý den, 

Váš případ bohužel nedokážeme posoudit z lékařského hlediska. Povinná hexa očkování jsou upravena v § 4 vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem. Toto povinné očkování se neprovádí jen v případech trvalé kontraindikace, tedy kdy z trvalých zdravotních důvodů není možné dítě naočkovat nebo v případě, že je dítě proti nákaze imunní. Dočasná kontraindikace není zákonem bohužel upravena. Pokud je ale dočasně zjištěn u dítěte stav, který brání podání očkovací látky, je nutné očkování odložit. Dle § 4 odst. 8 vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem se v případě kontraindikace očkuje alternativní očkovací látkou. 

Ve Vašem případě Vám tedy doporučujeme se obrátit na specializované očkovací centrum, se kterým můžete Váš případ konzultovat a které Vám pomůže sestavit individuální očkovací plán. Například při FN Motol je zřízeno odborné oddělení pro očkování, které je schopno individuální přístup zajistit a řešit různé problémy spojené s očkováním. Kontakt na toto očkovací centrum naleznete zde. 

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

4.4.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS