Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

povinnost naočkování Hexavakcíny do 17měs. věku dítěte?

Dobrý den, na jaře tohoto roku jsme se domluvili s naší dětskou OL na odložení očkování dcery na 1 rok. Na poslední prohlídce mi paní doktorka oznámila, že pokud všechna 3 očkování Hexy nenaočkujeme do 17. měs. věku dítěte, spáchá ona trestný čin a může dostat pokutu až 2 mil. Kč. Prý je toto nařízení nové (informaci mi sdělila 12. listopadu), v době, kdy jsme se takto rozhodovali, neexistovalo. Dcera je narozená 18. ledna letošního roku, tak jsme se domluvili, že se stavíme na konci listopadu, jelikož byla po nemoci a brala ATB, a zkusíme to nějak stihnout. Bohužel dcera má teď zdravotní potíže, měla pozitivní výsledky na parapertuse a teď ještě týden budeme čekat na výsledky, které bakterii buť potvrdí, nebo vyvrátí, je tedy už teď jasné, že pokud se budeme řídit podle běžných rozestupů, ve kterých se Hexa očkuje, do 17. měs. věku to nestihneme. Snažila jsem se toto nové nařízení dohledat ve sbírce zákonů. Na nic podobného jsem však nenarazila. Prosím Vás tedy velice o radu, jak postupovat. Pokud takové nařízení existuje, nechci naši OL dostat do problémů. Předem Vám mockrát děkuji.

Barca_pl

Odpověď:

Dobrý den, 

očkování hexavakcínou je upraveno v § 4 vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem. Zákon stanovuje, že má být toto očkování provedeno v průběhu prvního roku dítěte. Pokud však zdravotní stav Vašeho dítěte neumožňuje doočkování v zákonné lhůtě, máte samozřejmě právo očkování odložit. Nepříznivý zdravotní stav je kontraindikací očkování, takže Vám, ani Vaší pediatričce za jeho odložení nesmí být v tomto případě uložena pokuta. 

Očkování lze dále provést jen se souhlasem rodiče, je tedy povinné pouze v tom smyslu, že pediatr má povinnost Vám ho včas nabídnout. Vaše pediatrička Vás k němu tedy nemůže nutit. Jakožto rodič máte právo očkování odložit, zvolit si jinou vakcínu či jiné očkovací schéma, ale v některých případech i zcela odmítnout. 

Doporučujeme Vám vyžádat si od pediatrička konkrétní informaci, o jaké nařízení se jedná. Pokud Vám pediatrička situaci nevysvětlí, můžete na ni podat stížnost, k níž naleznete informace v sekci stížnosti. 

Více informací na toto téma naleznete zde. 

S pozdravem 

Vaše Férová nemocnice

12.12.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS