Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přijetí do soukromé školky bez očkování

Dobrý den,


obracím se na Vás s prosbou o pomoc v souvislosti s přijetím naší dcery do školky. Dcerce je teprve 17 měsíců a jedná se o tuto školku http://www.vesnenka.eu/ (je to denní centrum, takže ASI se nejedná o státem dotovanou školku). Dcera zatím nemá žádné očkování a ani neplánujeme nějaké očkování absolvovat. Jelikož je dcerce jenom 17 měsíců, tak si myslím, že prakticky zatím žádný zákon neporušujeme, takže by s přijetím neměl být problém. Nebo se pletu?


Je prosím nějaký způsob jakým může být naše dcera přijata do této školky? Co je potřebné pro to udělat? Vystavuje se tím školka nějakému nebezpečí? Pokud ano tak jakému a jak se mu vyhnout nebo jej minimalizovat?

Odpověď:

Dobrý den, 

Vámi zmíněná Věsněnka je obecně prospěšnou společností a řadí se tedy mezi nestátní neziskové organizace. Dle § 3 odst. 2 písm. d) zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině se řadí mezi poskytovatele péče o dítě v dětské skupině. Na základě toho může dle § 50 zákona o ochraně veřejného zdraví přijmout pouze děti, které

- byly podrobeny stanoveným pravidelným očkováním, nebo

- mají doklad, že jsou proti nákaze imunní, nebo

- nemohou podstoupit očkování z důvodu trvalé kontraindikace.

Přehled, kdy a jaké očkování by měla Vaše dcera podstoupit naleznete ve vyhlášce o očkování proti infekčním nemocem zde. Základní očkování proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli a dalším se provádí již v průběhu prvního roku dítěte. 

Tato očkování jsou ze zákona povinná a pokud nezajistíte, aby byla Vaše dcera těmto očkováním podrobena, i přesto že nemá trvalou kontraindikaci, ani není proti těmto infekcím imunní, může Vám pak být dle § 29 odst. 2 zákona o přestupcích uložena pokuta až 10.000 Kč. 

Kromě výše zmíněných případů však z judikatury soudů vyplývá ještě možnost využít výjimky z důvodu svědomí, myšlení a náboženského přesvědčení či jiného ústavně relevantního důvodu. Tedy pokud máte např. špatné zkušenosti s očkováním, které Vám nedovolují očkovat, nesouhlasíte s testováním očkovacích vakcín na zvířatech a tak dále, může Vám být udělena výjimka. To znamená, že očkování by nebylo vynucováno a za neočkování by Vám pokuta uložena nebyla. Stejně tak pak můžete požádat ředitele o umožnění docházky Vaší dcery, i přesto, že není očkovaná. 

Zkrátka v případě, že je Vaše dcera proti nákazám imunní nebo má trvalou kontraindikaci očkování, má Věsněnka povinnost ji přijmout, jinak by se dopouštěla nezákonného jednání. V ostatních případech Vám doporučujeme napsat žádost o umožnění docházky řediteli Věsněnky s podrobným odůvodněním, proč je očkování v rozporu s Vaším přesvědčením či zájmem Vaší dcery. 

Více informací na toto téma a vzory argumentace v žádosti o výjimku naleznete zde.

 

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

6.3.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS