Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výjimka z očkování z důvodu svědomí

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli může být školka sankciována za to, že přijme neočkované dítě na základě udělení výjimky z důvodu myšlení a svědomí rodičů, které je v rozporu s očkováním? V našem případě důvody jako: 1. Vážná nemoc syna mého bratra, která může mít podle mně příčinu v očkování. Dělali mu i genetické testy a má několik mutací genů, které způsobují epilepsie, autismus, mentální retardace, atd.- genetická zátěž v rodině

2. Má víra v tradiční čínskou medicínu, která na očkování pohlíží jako na toxin vpravený do těla, který může být dlouhou dobu skrytý a při nějaké imunitní změně se projeví např. vypuknutím autoimunitního onemocnění.

Studna

Odpověď:

Dobrý den, 

v případě, že nechcete svoje dítě podrobit povinnému očkování a chcete využít výjimky svobody myšlení, svědomí a náboženského vyznání, máte právo očkování odmítnout. V případě, že se tedy rozhodnete Vaše dítě neočkovat, je potřeba tuto skutečnost oznámit Vašemu pediatrovi. To probíhá nejčastěji podepsáním negativního reversu, ke kterému je vhodné připojit Vaše vyjádření, proč očkování odmítáte. 

Obecně ze zákona může školka příjmat pouze děti, které byly podrobeny povinným očkováním, mají trvalou kontraindikaci nebo jsou proti nákazám imunní. Na základě možnosti udělení výjimky z důvodu svobody myšlení, svědomí a náboženského vyznání, která vyplývá z judikatury Ústavního soudu, však může škoka přijmout i děti neočkované. Ředitel školky tedy může rozhodnout o udělení výjimky a přijetí neočkovaného dítěte by nemělo být sankciováno.Takové rozhodnutí by měl ředitel náležitě odůvodnit a založit ho do školního spisu, jakožto podklad pro přijetí Vašeho dítěte. Takto se může náležitě právně chránit před sankcemi ze strany hygienické stanice. Pokud by chtěla hygienická stanice uložit školce pokutu, může se následně ředitel bránit tím, že respektuje současný právní názor soudů a úřadů. 

Více informací na toto téma naleznete zde. 

S pozdravem 

Vaše Férová nemocnice

31.5.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS