Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vyloučení z MŠ na bázi odkladu části povinného ockovani

Dobrý den, dovoluji si obrátit se na Vás s prosbou o konzultaci. Nás syn, který byl loni přijat do státní skolky na základě evidenčního listu, do něhož pediatra napsala, dítě je řádně ockovano - ano” a do poznámky uvedla, ze pro častou nemocnost a trvající imunologicke šetření nebylo dítě zatím očkováno vakcinou Priorix, byl nyní po kontrole z hygieny a následném šetření na magistrátu ze skolky vyloučen. Podmínka znovu přijetí do skolky je samozřejmě doockovani - Priorix (MMR) a navíc zřejmě i Hepatitida B (byl řádně očkován vakcinou Pediacel, nikoliv Hexa). Synovi bude 1/10 2018 5 let. Chtěla jsem se zeptat, zda je zákonné doočkovat jen Priorix a na bazi toho zažádat o znovuprijeti do skolky a také na to, zda se povinné schéma očkováni tyka i dítěte po dosazení 5 let věku. Je zde problém v tom, ze mezi doockocvanim vakcíny MMR a hepatitidy B je třeba dodržovat z hlediska minimalizace zdravotní zátěže pro dítě několika měsíční odstup, pro cez by syn nyní nemohl několik měsíců navštěvovat skolku. ni. Děkuji moc za konzultaci. 

BarboraH

Odpověď:

Dobrý den, 

školka má, jakožto poskytovatel služby péče o dítě v dětstké skupině, povinnost dle § 50 zákona o ochraně veřejného zdraví přijmout pouze děti, které

- byly podrobeny stanoveným pravidelným očkováním, nebo

- mají doklad, že jsou proti nákaze imunní, nebo

- nemohou podstoupit očkování z důvodu trvalé kontraindikace.

Přehled toho, kdy a jaké očkování by mělo dítě podstoupit naleznete ve vyhlášce o očkování proti infekčním nemocem zde. Tato povinná očkování se vztahují i na děti po dosažení věku 5 let, pokud dosud nebyla naočkována. Pokud se tedy rozhodnete Vaše dítě doočkovat povinnými očkováními, má pak škola povinnost následně Vaše dítě opět přijmout. Bohužel nedokážeme posoudit Váš případ ze zdravotního hlediska, proto ohledně potřebného odstupu mezi očkováním MMR a hepatitidou B Vám doporučujeme se poradit s Vaším pediatrem. 

Nicméně, pokud již Vaše dítě očkovat nechcete, chcete očkování ještě odložit, nebo využít jiné očkovací vakcíny máte možnost, jak vyplývá z judikatury Ústavního soudu, využít výjimky svobody myšlení, svědomí a náboženského vyznání. V takovém případě Vám doporučujeme se pokusit s ředitelem školky dohodnout a požádat ho o udělení výjimky. Ředitel na základě písemné žádosti pak může takovou výjimku udělit, což znamená, že vydá sdělení, že žádosti rodičů vyhovuje s podrobným odůvodněním. Ředitel tak bude mít ve školním spise podklad pro přijetí Vašeho nedoočkovaného dítěte (písemnou žádost rodičů a svoje písemné sdělení k udělení výjimky) a bude tím za dnešní právní situace maximálně možně chráněn před hrozbou pokuty ze strany hygienické stanice za přijetí takového dítěte. 

Více informací na toto téma naleznete zde.

S pozdravem

Férová nemocnice

21.9.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS