Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dar na úhradu regulačního poplatku

Dobrý den,

obracím se na Vás s prosbou o radu. Dnes mi přišlo záporné rozhodnutí, když jsem podávala žádost o poskytnutí daru na úhradu regulačních poplatků od Středočeského kraje. Vzhledem k okolnostem, jsem si našla Vaše stránky.

Popíši situaci:
Starala jsem se o nemocného otce, on bydlel trvale v okresu Kutná Hora (sice v mém domě, ale já jinak po jeho smrti a před jeho nemohoucností žiji s rodinou v Praze, kde mám trvalé bydliště). Když byla situace neúnosná (přestal chodit, koupila jsem invalidní vozík, začal používat pleny, kupovala jsem podložky do lůžka, krmila ho), lékař doporučil umístění na LDN. Tam pobýval od konce dubna 2012 do konce července 2012, kdy tam zemřel. Stále to bolí, bolí to o to víc, protože před 6-ti lety mi zemřela i matka.   

Zaplatily se regulační poplatky v celkové výši 9.600,- Kč, všechny zaplacené doklady a úmrtní list jsem poslala na Krajský úřad Středočeského kraje do Prahy Zborovské. Dnes  22.10.2012 mi přišla odpověď, že vzhledem k tomu, že mé bydliště není na území Středočeského kraje, bylo rozhodnuto záporně.

Zajímá mě, zda postupovali správně, protože mám notářské usnesení jako jediná přímá dědička. Vždyť jinak by se to vrátilo taťkovi, kdyby žil. Když zemřel, tak není přece podmínkou, abych bydlela ve stejném kraji. Přitom na druhou stranu na Vašich stránkách v jedné odpovědi uvádíte, že pokud bych poplatky za něj neuhradila, mohou být po mě vymáhány jako předmět pozůstalostního řízení.

Je nějaká  možnost pro získání této čásky? Může o to znovu požádat můj syn, který má shodné, jako můj zesnulý otec, u Kutné Hory trvalé bydliště? Lze tuto věc kladně vyřešit, jak jsem požadovala? Můžete mi poradit, jak mám dál postupovat.

Velmi děkuji.

FN

Odpověď:

Dobrý den,

rada Středočeského kraje vydala usnesení, na základě kterého poskytuje dary na úhradu již zaplacených regulačních poplatků, pacientům, kteří si o něj zpětně zažádají. Jelikož se nejedná o právní předpis, ale pouze o usnesení Rady, nevzniká nikomu automaticky nárok na poskytnutí tohoto daru. Proto pouze Rada Středočeského kraje může rozhodnout, zda dary poskytne, či nikoliv a z jakých důvodů. Na druhou stranu poplatky platíte ze zákona.

Z Vašeho dotazu vyplývá, že Váš otec měl trvalé bydliště v tomto kraji. Domníváme se proto, že by Středočeský kraj  měl slíbený dar poskytnout. Pokud jste již podala žádost, ale neúspěšně, podívejte se prosím na zamítavé vyjádření, které Vám bylo zasláno, zda obsahuje zmínku o případném opravném prostředku. Nejspíše se však bude jednat pouze o  obyčejný dopis. Poučení o možnosti se odvolat  obsahovat nejspíš nebude. Pokud tomu tak je, zkuste podat žádost ještě jednou a popište svou situaci. Jelikož jste dědička, jak uvádíte v dotazu, měla byste mít nárok na poskytnutí tohoto daru. V případě, že by žádost podal Váš syn, který dědicem není, nejspíše by ji opět zamítli.

Pokud neuspějete touto cestou, nelze bohužel postupovat cestou správního, či soudního řízení. Jak jsme již uvedli, ze zákona na poskytnutí daru bohužel právní nárok nevzniká, tudíž jej nelze vymáhat právní cestou.

Vaše Férová nemocnice.  

 

 

11.12.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS