Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na lázeňskou péči

Moje 22 letá dcera za posledních 5 let absolvovala 6 hospitalizací na gynekologii kvůli opakující se ruptuře ovariálních cyst. Z toho 4x byla na laparoskopické operaci. Navíc dle lékařů v nemocnici se situace zrejmě bude opět brzy opakovat. Podle ošetřující gynekoložky nemá nárok na hrazenou lázeňskou péči. Domnívám se, že po operacích v oblasti malé pánve u takto mladé ženy je lázeňská péče indikovatelná.

sarka

Odpověď:

Dobrý den,

lázeňskou péči doporučuje ošetřující lékař, následně potvrzuje revizní lékař a hradí příslušná zdravotní pojišťovna. Návrh na lázeňskou péči podává registrující praktický lékař nebo ošetřující lékař při hospitalizaci.

Dle vyhlášky č. 58/1997 Sb. u stavů po gynekologických operacích a po operacích v oblasti malé pánve u žen mladších 30 let existuje nárok na hrazenou lázeňskou péči. Tuto péči lze poskytnout do 12 měsíců od operace.

Doporučujeme tedy vaší dceři zajít za svým praktickým lékařem, který může podat návrh na lázeňskou péči a řešit situaci s ním. V případě, že bude potřebné doporučení gynekoložky a ta je odmítne vystavit, je na vašem uvážení, zda není vhodné gynekologa změnit. Na změnu lékaře máte ze zákona právo.

Vaše Férová nemocnice

13.3.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS