Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatek u praktického lékaře

Dobrý den,

prosím o odpověď. I přes opakované informace praktické lékařce, že krátce po pracovním úraze mám potíže i s kolenem druhým, lékařka mě nikdy neposlala k odborníkovi. Mám pocit, že to ani nezaznamenávala. Nyní jsem např. zjistila, že nemá zaznamenané v dokumentaci ani všechny moje návštěvy v době pracovní neschopnosti (PN).

Sama jsem si tedy vše vyřídila, 14 dní po první artroskopii pro prasklý meniskus jsem šla na konzultaci kolene druhého pro velké bodavé bolesti. Ortoped řekl, že mi věří a že ví přesně, co kolenu je. Do týdne jsem šla na operaci. Praktické lékařce jsem přinesla zprávu z vyšetření, termín nástupu k operaci a rozepsané potřebné laborataroní vyšetření. Lékařka jen vypsala žádost k internistovi. Nic se mnou nekonzultovala, neošetřovala, na koleno ani nekoukla, žádné léky nepředepsala. Poplatek však chtěla. Měla na něj právo?

Po dobu celé PN platím téměř vždy, i když lékařku koleno nezajímá. Jen si vždy ode mne vezme výsledek od odborníka, zapíše nový termín návštěvy, popíše do karty cosi, na moje popsání nějakých problémů nikterak nereaguje a jen zavolá na sestru, že platím. Skutečně je mojí povinností už dlouhodobě takto lékařce platit?

Děkuji Vám mockrát.

v10

Odpověď:

Dobrý den,

regulační poplatek je pojištěnec povinen zaplatit při každé návštěvě lékaře, při níž lékař provádí klinické vyšetření. Při tomto vyšetření lékař má posoudit, stanovit a pacientovi vysvětlit léčebný postup a zajistit případná další vyšetření. Proto zřejmě ne každá návštěva u lékaře, kterou vy jste popsala ve Vašem dotazu, spadala pod takovéto vyšetření. Proto nejste povinna platit regulační poplatek témař při každé návštěvě lékařky, obzvláště pokud pouze předáváte zdravotní zprávy od jiného lékaře.

Máte-li pochybnosti o tom, zda Vaše lékařka vybírá poplatky oprávněně, neváhejte se jí zeptat a nechat si vše vysvětlit. Pokud Vám nebude schopna důvody vybírání poplatku uspokojivě vysvětlit, potom se můžete obrátit na Vaší zdravotní pojišťovnu a dát podnět k prošetření, zda Vaše lékařka vybírá poplatky oprávněně. Pokud by bylo zjištěno pochybení lékařky, máte nárok na vrácení poplatků, které jste lékařce zaplatila bezdůvodně. 

Další možností je také změna praktického lékaře, pokud Vám neposkytuje dostatečnou péči. Lékaře smíte měnit vždy jednou za tři měsíce.

Vaše Férová nemocnice

10.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS