Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatek za doprovod dítěte v nemocnici

Dobrý den,

dcerka má 2 roky a měla vážný úraz hlavičky. Dva dny byla na JIPu neurochirurgie, kde jsem nesměla ani na návštěvu, protože loučení by u dcerky způsobilo pláč a tím zhoršení jejího stavu. Po přeložení dcerky na obyčejný pokoj mi lékař doporučil, abych tam byla s ní - malá nechtěla být ani v postýlce, lezla jim ven, samozřejmě plakala neustále. Po mém přijezdu na mě čekala pěkná sprška od sester, které mě přijímaly k hospitalizaci. Oznámily mi, že za můj pobyt budu denně hradit 360 Kč a to bez stravy, že malá má už 2 roky a tím pádem může být na oddělení sama. Moje argumenty, že jsem domluvená i s primářem, že má přítomnost je nutná a místo mi zařídil, protože mě chtěli strčit na nějakou ubytovnu, kde bych mohla k dcerce jen na návstěvu, což by bylo nežádoucí. Nahlas prohlásily, že budu zabírat místo nějaké asi jejich známé.

Platbu na pokladně za mě chtěli dopředu k mému údivu bez stravy 360 Kč za noc a stravenky na 2 jídla by stály 120 Kč v nějaké centrální jídelně, takže zase bych musela od dcerky .

Při odchodu mi naúčtovali regulační poplatek 100 Kč na den za dcerku a mě taky na den 100 Kč a pak tady byla ještě dohoda, že zaplatím 360 Kč na den. Z pokladny me samozřejmě vrátili, že to nejde platit regulační poplatek i těch 360 Kč, tak ať si ujasní na oddělení co vlasně chtejí zaplatit. Samozřejmě, že řekli že se spletli a chtěli zaplatit 360 Kč na den a za malou těch zmíněných 100 Kč.

Jak je, prosím Vás, možné v těchto případech, že nepřihlizejí ke stavu dítěte, co je pro něj vhodné a matku berou jako něco navíc co tam nepatři a náležite jí to naúčtují. Podotýkám, ze malá měla dva roky před dvěma dny před hospitalizací. Jak mohou vyčíslit regulační poplatky, ještě tam ani nebylo mé správné jméno? Mám to brát tak, že pro někoho ty regulační poplatky jsou a jiní musi platit těch 360 Kč a že chtěli oboje zaplatit, pokud by si na pokladně nevšimli. Já už jsem se ničemu nedivila po těch pálkách. Ještě, že jsme už doma, na tyto pobyty aby se člověk zadlužil, taky zrovna penězi neoplýváme. Děkuji za odpověď.

karin

Odpověď:

Dobrý den,

podobný problém jako je ten Váš jsme řešili již v dotazu Nárok na stravu průvodce dítěte v nemocnici. Nemocnice po vás vyžadovala platbu neoprávněně, měla byste správně platit jen regulační poplatek. Tuto problematiku řeší zákon č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění v § 25 říká, že pobyt průvodce dítěte do šestého roku věku je hrazenou službou z veřejného zdravotního pojištění. "Pobyt průvodce" interpretujeme tak, že zahrnuje i stravu stejně jako u pacienta, nikoliv pouze jeho ubytování.

Vaše Férová nemocnice

 

9.7.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS