Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatky za ošetření v zahraničí

Dobrý den,

můj bratr byl zhruba před měsícem na dva dny v Německu. Po příjezdu při vystupování z auta (na parkovišti a nebyl řidič) omdlel a upadl. Někdo místní zavolal záchranku a ta ho převezla do nemocnice, kde mu ošetřili odřený obličej a kolena a byl propuštěn. Prokázal se evropským průkazem pojištěnce a na místě nic neplatil.

Teď cca po měsíci mu přišly domů dvě složenky z německé nemocnice. Bohužel v pojišťovně mu telefonicky ani osobně nikdo neřekl, co má dělat, a jak postupovat.

Ráda bych se tedy zeptala, jaký by měl být postup? Má složenky zaplatit a domáhat se jejich proplacení na pojišťovně? Má na to vůbec nárok? Proč se nemocnice neobrátila rovnou na jeho pojišťovnu?

kaca.br

Odpověď:

Dobrý den, 

Vašemu bratrovi byla očividně poskytnuta nezbytná zdravotní péče jako běžnému zahraničnímu turistovi.

Důležité je, zda byl Váš příbuzný ošetřen ve zdravotnických zařízeních, které jsou financovány z veřejných zdrojů, a kde je nezbytná zdravotní péče po prokázání se evropským průkazem zdravotního pojištění bezplatná. Běžené pojištění však pokrývá pouze nezbytné úkony. Nemocnice může požadovat po pacientovi příplatky za úkony nad rámec pojištění, které pokryvají až speciální pojištění jako např. cestovní pojištění. 

Péče poskytovaná zdravotnickými zařízeními, která nejsou napojená na veřejný systém, již zpoplatněná je, a to jednak pro cizince, tak i pro místní, kteří využijí jejich služeb. Ošetřovaný je v tomto případě povinen zaplatit výlohy sám, ale může požádat svou zdravotní pojišťovnu o proplacení alespoň části léčebných výloh.

Pokud možnosti shrnu, pak poplatky vznikly buď z ošetření v nemocnici, které není zapojená do veřejného systému (tedy v nějaké soukromé nemocnici) nebo se může jednat o příplatky za úkony nezahrnuté do bezplatné péče.

V každém případě je důležité zjistit, proč poplatky vznikly a pokud jsou oprávněné, pak je zaplatit (předejít penalizacím atd.). Pokud je budete platit, pak je nutné si ponechat doklady o zaplacení, které následně použijete pro poukázání pojišťovně. Ta Vám podle charakteru poplatků (tedy proč, kde a za jaké úkony poplatky vznikly), buď částku proplatí, částečně proplatí či neproplatí.

Pro více informací můžete využít webové stránky Centra mezistátních úhrad viz www.cmu.cz, kde Vám mohou mj. pomoci při zjišťování důvodu poplatků.

 

Vaše Férová nemocnice

 

19.11.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS