Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Převoz sanitkou na pohotovost jsme museli uhradit

Dobrý den,

prosím Vás. Syn 20let měl od pátku nevolnost. V sobotu večer mi volal, že už nemůže, byl u své přítelkyně a ta zavolala do Bohunic, ať pošlou sanitu. Já, ještě než ho odvezli, jsem se tam došla podívat, byl úplně vyřízený. Sanita dojela, sanitář mu pomohl do sanity. V nemocnici mu dali kapačky, ve zprávě měl střevní a žaludeční problémy, teplota 38,5, doma kolaboval, byl dehydratovaný.

Až syna pustili tak mi ukazuje papír, že za převoz sanitkou hradil 500Kč. Což tedy nechápu. Sanitář k němu přišel, když měl kapačky, že cestu musí uhradit. Já pak volala sanitářovi a ten mi řekl, že syn neměl přepravní lístek od lékaře. Nechápala jsem, jak si jej měl opatřit, když byla sobota večer a vezl ho na pohotovost. V týdnu jsem byla i za tím lékařem, co ho ošetřoval, jestli by mu to vystavil zpětně. Řekl, že nemůže, že sanitka je soukromá. Byla jsem i na pojišťovně, tam mi řekl pán, že sanitář nemůže vybírat od pacientu peníze a že máme jít za obvodním lékařem, ale obvodní nám řekl, že zpětně nemůže vypsat přepravní lístek, že to měl napsat ošetřující lékař. Platíme zdravotní pojištění, synovi bylo opravdu zle a přijde mi toto chování hodně zvláštní.

Můžete mi, prosím Vás, poradit, kam se obrátit a jak dál situaci řešit?

Děkuji

Bobi

Odpověď:

Dobrý den,

náhradu nákladů na převoz do zdravotnického zařízení upravuje zák. č. 48/1997 Sb. v § 36. Ten říká, že hrazenou službou je přeprava pojištěnce do zdravotnického zařízení v případě, že zdravotní stav pojištěnce neumožňuje přepravu běžným způsobem, bez použití zdravotnické dopravní služby. Nevíme, jaké přesně měl Váš syn problémy, nicméně, dle Vašeho popisu, se domníváme, že Vaše situace pod danou definici náleží. Přepravní lístek Vám měl skutečně vystavit ošetřující lékař Vašeho syna na pohotovosti, neboť ten dokáže nejlépe posoudit, zda byl zdravotní stav Vašeho syna skutečně ve stavu, aby bylo nutné jej převézt. Argument, že Vám nemůže vystavit přepravní lístek, jelikož se jedná o soukromou přepravní společnost, je mylný, jelikož v tuto chvíli je drtivá většina společností provozujících sanitní dopravu v soukromých rukou a zásadní je zejména skutečnost, zda společnost, jejíž služby jste využili, měla smlouvu se zdravotní pojišťovnou Vašeho syna.

Doporučujeme Vašemu synovi znova požádat lékaře, který jej ošetřoval, o vypsání přepravního lístku. Pokud nebude ochoten jej vydat, doporučujeme Vašemu synovi kontaktovat revizního lékaře své zdravotní pojišťovny a prokonzultovat s ním danou situaci – revizní lékař posoudí zdravotní stav Vašeho syna, případně kontaktuje ošetřujícího lékaře a situaci s ním prokonzultuje, a následně sdělí Vašemu synovi, zda mu nárok skutečně náleží a bude mu cesta proplacena.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

23.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS