Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Proplacení odvozu dcery do lázní pojišťovnou

Dobrý den, dnes jsme odvezli dceru do lázní cca 300 km od domova vlastním autem. Je jí 14 let. Dětská paní doktorka nám dala cesťák, že si jej máme nechat potvrdit v lázních, až tam dceru dovezeme a potom pro ni pojedeme. V lázních mi to sice potvrdili, ale řekli, že pojišťovna to neproplácí. Zajímalo by nás, jestli proplácí či ne. Děkuji za odpověď, jsme u vzp.

VĚRA

Odpověď:

Dobrý den,

dopravu do lázní proplácí pojišťovna cestovné v tom případě, jestliže zdravotní stav pacienta podle ošetřujícího lékaře neumožňuje  přepravu běžným způsobem bez použití zdravotnické dopravní služby. Přičemž využití zdravotnické dopravní služby je možné nahradit dopravou soukromým vozidlem, v případě, že ošetřující lékař takovou dopravu schválí.

Pokud máte od lékařky, která Vám vypisovala poukaz na lázně, vyplněn formulář na proplacení cestovného, nárok na proplacení Vaší cesty do lázní máte a VZP by Vám vaší cestu měla proplatitJe potřeba nechat si daný formulář v lázních potvrdit a po návratu s ním zajít do zdravotní pojišťovny Vaší dcery.

Ze zákona Vám však vzniká pouze nárok na proplacení náhrady cestovních nákladů ve výši odpovídající vzdálenosti nejbližšího smluvního poskytovatele, který je schopen požadované zdravotní služby poskytnout. Proto je možné, že Vám bude proplacena pouze cesta do takových lázní, které danou péči poskytují a jsou trvalému bydlišti Vaší dcery nejblíže.

Přesnější informace se můžete dozvědět i přímo na VZP, se kterou můžete svůj dotaz řešit například také anonymně po telefonu, případně se můžete obrátit na Ministerstvo zdravotnictví.

Vaše Férová nemocnice

25.2.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS