Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Regulační poplatky

Dobrý den, ráda bych pochopila hrazení regulačních poplatků během pracovní neschopnosti:
1) Při léčbě popálenin jsem měla nemocenskou, každý den jsem dojížděla do Popáleninového centra na kontrolu s převazy a regulační poplatek 30,- Kč jsem platila pouze při první a poslední návštěvě.
2) Při léčbě chřipky jsem měla nemocenskou a regulační poplatky 30,- Kč jsem praktickému lékaři platila při každé kontrole (poslech stetoskopem, náhled do krku…).
Proč se v prvém případě kontroly neplatí a ve druhém ano?

Odpověď:

Dobrý den,

podle zákona o veřejném zdravotním pojištění platí pojištěnec regulační poplatek ve výši 30,- Kč za návštěvu u praktického lékaře, pokud bylo provedeno klinické vyšetření. Z Vámi popsaných okolností usuzuji, že Vás praktický lékař při každé návštěvě řádně vyšetřil (poslech stetoskopem a náhled do krku je za vyšetření považováno). Proto byl regulační poplatek vybrán oprávněně.

Pokud se týká Popáleninového centra, pak dle zákona platí pojištěnec regulační poplatek ve výši 30,- Kč i za návštěvu u lékaře poskytujícího specializovanou ambulantní zdravotní péči. V případě, že byla mimo převazů provedena i řádná kontrola popálenin, měl ošetřující lékař nárok regulační poplatek vybrat. Z Vašeho popisu však usuzuji, že při převazu k řádné kontrole nedošlo, ta byla provedena až při poslední návštěvě. Proto jste v průběhu léčby neplatila regulační poplatek opakovaně.

Hrazení regulačních poplatků tedy nesouvisí s tím, zda je pacient v dočasné pracovní neschopnosti, ale s tím, zda lékař provede klinické vyšetření.

Více informací o regulačních poplatcích naleznete v sekci regulační poplatky

Vaše Férová nemocnice

6.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS