Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Regulační poplatek za pobyt dítěte v nemocnici s hospitalizovanou matkou

Dobrý den,

chci se prosím zeptat, na poplatek v nemocnici. Dcera byla hospitalizována tři noci v nemocnici s třitýdenním synkem. Vše si musela do nemocnice přinést a přesto za syna musela platit za noc 100 Kč. To se mi zdá nějak postavené na hlavu. Že platila za sebe, je samozřejmostí. Ale proč se musí platit za miminko, které použilo pouze trochu vody na vykoupání?
Děkuji za odpověď

Jarča

Odpověď:

Dobrý den,

v případě, že Vaše hospitalizovaná dcera musela uhradit regulační polatek také za své dítě, které je vzhledem ke svému věku zcela závislé na její péči, jednalo se o plnění bez právního důvodu, tedy o neoprávněně přijatý poplatek, protože takto závislé dítě nemůže být považováno za průvodce pacienta.

Zákon upravuje pouze pobyt průvodce pacienta v lůžkové péči, za kterého je požadován regulační poplatek ve výši 100 Kč za každý den. Jedná se často o rodiče, které doprovází své dítě v nemocnici, jejichž celodenní přítomnost přispěje zdravotnímu stavu dětského pacienta nebo také o osoby blízké, které jsou zaškolovány k ošetřování a léčebné rehabilitaci hospitalizovaného pacienta. Průvodce pacienta plní jednoduše ten účel, aby napomohl zdravotnímu stavu pacienta, nikoliv aby pacient pečoval o průvodce. Proto takto malé dítě nelze považovat za průvodce pacienta, protože  neodpovídá jeho definici. Proto ve Vaší situaci nemocnice nemůže požadovat regulační poplatek, neboť povinnost lze uložit pouze na základě zákona. 

Nejprve se zkuste s nemocnicí dohodnout na vrácení regulačních poplatků za dítě. Pokud tato cesta nebude možná, můžete využít mediaci nebo jiné alternativní řešení sporu.

Vaše Férová nemocnice

3.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS