Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Sanitka zdarma

Dobrý den, mám nárok na sanitku zdarma na ozařování, pokud jsem na něj objednán (ze své vůle díky doporučení vyléčených pacientů) v jiné nemocnici než příslušné místu bydliště? Po operaci páteře nemohu chodit a mám ruku v sádře, momentálně se učím chodit a díky zlomené ruce je rehabilitace odložená. Do auta mě nedostanou dva lidé a pohybuji se jen na vozíku s pomocí manželky. Děkuji za jakoukoliv odpověď.

lukáš h

Odpověď:

Dobrý den,

váš případ se týká nároku na tzv. zdravotnické dopravní služby, které slouží k přepravě pacienta z jeho domova k poskytovateli zdravotních služeb. Tato služba je provozována soukromými společnostmi, pacienta však nic nestojí, jelikož jsou dle § 36 zákona o veřejném zdravotním pojištění hrazeny zdravotní pojišťovnou. V případě, že zdravotní stav pojištěnce neumožňuje přepravu běžným způsobem bez použití zdravotnické dopravní služby (např. snížená pohyblivost), měl by sám lékař, který zákrok doporučil, tuto službu pacientovi nabídnout. Tento lékař musí předem vystavit žádanku na daný zákrok a příkaz ke zdravotnímu transportu. 

Pokud Vám tuto službu lékař nenabídl, můžete o ni sami lékaře požádat. Další možností je pak zavolat zdravotní pojišťovně a ověřit si u revizního lékaře, zda vaše diagnóza opravdu odpovídá stavu vhodnému pro převoz zdravotní dopravní službou. Pokud vám sdělí, že nárok máte, musí Vám Váš ošetřující lékař příkaz vystavit. 

Nicméně pokud jde o Váš případ, nárok na zdravotní transport zdarma nemáte, jelikož jste si dobrovolně vybral jiné zdravotnické zařízení, než Vaše spádové. V takovém případě, můžete zdravotnického transportu využít také, ale náklady za dopravu si budete hradit sám. 

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 7099. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

 

S pozdravem,

 

Vaše Férová nemocnice

19.12.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS