Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zdravotní pojištění v zahraničí

Dobrý den. jsem studentkou doktroského studia a v současné době jsem na zahraniční stáži v Německu. Nejsem tu přes žádnou organizaci a je mi již přes 26, zdravotní pojištění si tedy hradím sama u Všeobecné zdravotní pojišťovny v České Republice. Můj přítel dostal příležitost pracovat od začátku května do konce prosince tohoto roku v Irsku. Jedu do Irska s ním, na tuto dobu přeruším studium a pokusím si tam najít práci. Chci se Vás tedy zeptat, jak vyřešit na dobu 8 měsíčního pobytu zdravotní pojištění. Vím, že si mohu u VZP zařídit pracovní pojištění, po dobu 6 měsíců, je to však pojištění pro dlouhodobý pobyt a my bysme v červnu chtěli alespoň na 14 dní do Čech přijet za rodinou. Je lepší si po dobu, než si najdu práci hradit dále zdravotní pojištění v České republice a mít cestovní pojištění a ze systému se odhlásit na dálku, teprve, když si najdu práci a budu vědět, že za mne zaměstnavatel pojištění bude hradit? Jak tuto situaci nejlépe řešit? Děkuji.

HanaK

Odpověď:

Dobrý den,

můžete zůstat pojištěna u zdravotní pojišťovny v České republice. Nejlepší bude, pokud kontaktujete přímo svou zdravotní pojišťovnu a domluvíte se s ní na dalším postupu.

Ze zákona vyplývá, že nemusíte být zdravotně pojištěna v případě, že

  • kdy jste nepřetržitě v cizině déle než 6 měsíců,
  • pokud jste po tuto dobu v cizině zdravotně pojištěna,
  • ode dne, který je uveden v prohlášení o pobytu v cizině, ne však dříve než dnem následujícím po dni, kdy bylo prohlášení doručeno pojišťovně.

Podle našeho názoru ale nemusíte zdravotní pojištění rušit ani měnit. Při přechodném pobytu na území jiného členského státu Evropské unie, například Irska, má každý občan České republiky nárok na nezbytnou (veškerou nutnou) lékařskou péči, která je poskytována v zařízeních napojených na veřejný systém za stejných podmínek jako místním pojištěncům (nezahrnuje např. spoluúčast, asistenční služby a repatriaci).

Lékařsky nezbytná péče by Vám byla poskytnuta při náhlém onemocnění nebo úrazu s přihlédnutím k aktuálnímu zdravotnímu stavu tak, abyste se nemusela vracet do státu pojištění dříve, než jste původně zamýšlela; nespadají sem ale např. preventivní prohlídky a nejedná se ani o péči, za jejímž poskytnutím by osoba vycestovala.

Vaše Férová nemocnice

13.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS