Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

hospitalizace v psychiatrické léčebně a zabavení řidičského oprávnění

Dobrý den,

popíjel sem pár dnů v kuse, v dubnu a skončil jsem v nemocnici na jednotce intenzivní péče. Jelikož bydlím sám a chtěli, ať se o mě někdo pár dni stará, tak mě nechtěli nechat doma samotného a dali mě na psychiatrickou léčebnu, na příjem a sebrali mi řidičské oprávnění. Po propuštění jsem měl chodit k psychologovi, ale jelikož mi dal nějaké prášky které sem raději vyhodil, při vzpomínce jak mi bylo zle z prášku na psychiatrické nemocnici, a nechodil už jsem k němu. Ale bylo mi řečeno, že po půl roce, což bude teď v říjnu, se mohu odvolat, aby mi oprávnění vrátili.


Jak mám postupovat?

Děkuji.


Michal Janáček

Odpověď:

Dobrý den,

psychiatrická léčebna postupovala podle vyhlášky o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel. Ta ve své třetí příloze definuje nemoci, které vylučují držení řidičského oprávnění. Mezi nimi je i alkoholismus. Odkaz na ustanovení zde.

Podle této vyhlášky je možné vrátit řidičské oprávnění po 1 roce prokázané abstinence. Navíc je zde nevylučitelná podmínka pravidelných návštěv lékaře.

Podle mého názoru Vám tedy řidičské oprávnění navráceno nebude.

Jako další postup Vám doporučuji znovu začít navštěvovat lékaře, protože on je ten, který může podat posudek na navrácení řidičského oprávnění.

Potažmo by připadalo v úvahu se odvolat proti lékařskému posudku. Zde je podle zákona o specifických zdravotních službách, konkrétně § 46, určena 10ti denní lhůta od doručení posudku. 

Tedy pokud Vám bude vystaven negativní posudek, můžete proti němu do deseti dní podat odvolání. Toto odvolání se doručuje přímo lékaři, který posudek vydal. V tomto odvolání vyjádříte, s čím v posudku nesouhlasíte a co chcete odvoláním dosáhnout.

Lékař buďto Vašemu odvolání vyhoví nebo ho do 10ti dní předá příslušnému správnímu orgánu. Tímto orgánem je krajský úřad, ten během třiceti dní přezkoumá náležitosti posudku a vydá rozhodnutí.

Jsou tři možnosti jak může krajský úřad rozhodnout. Za prvé odvolání zamítne. Za druhé potvrdí posudek. Za třetí posudek zruší a vrátí věc lékaři, který posudek vydal k jeho přehodnocení.

Věc, která by Vám mohla pomoci k tomu, aby bylo Vaše odvolání upěšné, je další posudek. Můžete najít lékaře, kterému věříte, a který zhodnotí Váš stav.

 

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

18.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS