Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí testování na herpes vir

Dobrý den,


ráda bych se zeptala,zda může lékař odmítnout moji žádost na otestování syna na herpes vir s odůvodněním,že to nevidí jako nutné? 


Mohu jako matka tento test požadovat? Případně i jiné testy (imunita,alergie..) nebo je to pouze na uvážení lékaře?


Předem moc děkuji za Vaši odpověď.


 


Odpověď:

Dobrý den, 

Váš případ bohužel nedokážeme posoudit z lékařského hlediska. Nicméně, Váš lékař má dle § 45 zákona o zdravotních službách povinnost poskytovat zdravotnické služby na náležité odborné úrovni. Lékař tedy sám v konkrétním případě na základě svých odborných znalostí musí zvážit, které testy je třeba provést. Tyto testy jsou pak dle § 13 odst. 1 a) zákona o veřejném zdravotním pojištění hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. 

Pokud máte podezření, že Váš lékař testování Vašeho syna zanedbává, máte dle § 93 a násl. možnost podat na něj stížnost. Ta se podává poskytovateli zdravotních služeb, tedy přímo lékaři nebo např. řediteli nemocnice a musí obsahovat dostatek informací pro její vyřízení, zároveň nesmí být podána anonymně. Poskytovatel musí stížnost vyřídit do 30 dnů ode dne jejího obdržení, ale tato lhůta může být prodloužena o dalších 30 dnů. Pokud nebudete souhlasit s vyřízením Vaší stížnosti, máte možnost ji podat znovu, a to ke správnímu orgánu. Ten ji posoudí a je povinen ji vyřídit 

- do 30 dnů ode dne jejího obdržení (může být prodlouženo o dalších 30 dnů)

- do 90 dnů ode dne jejího obdržení, jestliže jde o stížnost, k jejímuž vyřízení je třeba ustavit nezávislého odborníka (může být prodlouženo o dalších 60 dnů)

- do 120 dnů ode dne jejího obdržení, jestliže jde o stížnost, k jejímuž vyřízení je třeba ustavit nezávislou odbornou komisi (může být prodlouženo o dalších 60 dnů).

Více informací o podávání stížností se můžete dozvědět zde. 

Další možností je konzultace zdravotního stavu Vašeho dítěte s jiným lékařem, případně i změna lékaře. Dle § 11 odst. 1 b) zákona o veřejném zdravotním pojištění můžete změnit lékaře jednou za tři měsíce. Pokud by ani tento lékař nepovažoval provedení testů na herpes vir za potřebný, máte ještě možnost si tento test vyžádat, nicméně ho budete hradit z vlastních prostředků. 

Nejprve Vám tedy doporučujeme situaci znovu konzultovat s Vaším lékařem, jelikož o tom, které testy je třeba provést rozhoduje na základě svých odborných znalostí. Pokud Vám nevyjde ohledně testů vstříc a máte podezření, že zanedbává péči o Vaše dítě, můžete podat stížnost, eventuálně lékaře změnit. Možností je také provedení testu na herpes vir na vlastní náklady. 

S pozdravem 

Vaše Férová nemocnice

 

 

18.4.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS