Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Operace tříselné kýly a přerušení chámovodu

Dobry den,

v mladí jsem prodělal operace tříselné kýly (na levé straně před 17 lety a na pravé straně před 14 lety.. Snažím se s přítelkyní o dítě. Šli jsme k doktorům a tam zjistili, že mám přerušené chámovody, takže děti můžu mít jedině pomocí operace.

Tohle jsem se dozvěděl zhruba před třemi měsíci. Operace proběhly před 14 a 17 lety. Mám nějaký nárok aspoň na zaplacení operace (celého umělého oplodnění) nebo je to beznadějné? Moc děkuji za odpověď

Anonym

Odpověď:

Dobrý den,

ve Vašem případě došlo na straně lékaře k pochybení, podle tehdy platného zákona o péči o zdraví lidu. Ten je dostupný zde. Lékaři musí postupovat v souladu se současnými poznatky lékařské vědy.

Nově zákony tento požadavek definují jako postup lege artis. V zákoně o zdravotních službách je to upraveno v § 28.

Tím, že škoda vznikla před 14 a 17 lety, bude se systém náhrady škody řídit starým občanským zákoníkem. Podle něj můžete teoreticky podat dva druhy žaloby za účelem vymožení náhrady nemajetkové škody.

Prvním druhem žaloby je žaloba na náhradu škody a tím druhým je žaloba na zásah do osobnostních práv.

Co se týče žaloby pro náhradu škody, tak ta musí být podána, podle § 106 starého občanského zákoníku, do dvou let ode dne, kdy se pacient dozvěděl o způsobené škodě. Po dvou letech dojde k promlčení a nárok již nelze soudně vymoci. 

Druhým druhem žaloby je žaloba na zásah do osobnostních práv, který Vám byl nepochybně způsoben, například narušením rodinného života. Nárok se u této žaloby promlčuje po 3 letech o provedení zákroku. Podle toho, co jste napsal, ale bohužel již došlo k promlčení. Odkaz na ustanovení zde.

Pokud tedy budete chtít žalovat lékařské zařízení, které Vám tenkrát zákrok provádělo, doporučovali bychom Vám využít žaloby na náhradu škody. 

Nicméně před tím, než budete iniciovat řešení soudní cestou, bych Vám doporučil pokusit se věc vyřešit mimosoudně. Férová nemocnice má svých internetových stránkách serii článků o řešení podobných sporů, odkaz na tyto články zde.

Soudní spory bývají zdlouhavé a nákladné. Mohou trvat i několik let. Vzhledem k tomu, že důvodem proč chcete náhradu škody, je pokrytí nákladů asistovaného početí, předpokládám, že věc budete chtít vyřešit co nejdříve.

Proto bych Vám doporučil kontaktovat zařízení, které Vám zákrok provedlo a pokusit se věc s nimi vyřešit před podáním žaloby.

Pokud chcete zvýšit šance na úspěšné vyřízení věci doporučuji najmutí právního zástupce, který se specializuje na medicínské právo. Přikládám zde odkaz na seznam advokátů specializujících se na zdravotní právo.

S pozdravem,                         

Vaše Férová nemocnice

26.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS