Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Otec v protialkoholní léčebně

Dobrý den, můj otec se rozhodl kvůli ženě mého bratra dobrovolně nastoupit protialkoholickou léčbu. Byly jisté problémy v jejich společném soužití v jednom domě, díky otcově pití. Já považuji i přes dlouhodobé rozpory mezi mnou a otcem toto řešení za příliš silné, jelikož já ho za alkoholika nepovažuji a ani jeho obvodní lékař, který mu jeho záměr rozmlouval. Nicméně otec byl k vůli bratrově ženě rozhodnut nastoupit léčbu. Proběhly všechny potřebné postupy od obvodního lékaře až k psychologovi pro doporučení, který byl v celku překvapen, ale nakonec souhlasil, že i tudy vede cesta k vyřešení problému. Otec se tedy objednal po tel. do léčebny, kde ho nejprve nechtěli přijmout, poté mu sdělili, že nastoupí na pavilon s nejlehčími případy. Nicméně po příjezdu do léčebny, příjmovém pohovoru a vysvětlení všech dotazů začal obrat o tři sta šedesát stupňů. Nařkli ho, že se schovává před zákonem atd. Zavolali tedy příslušnou kriminální policii a nic nezjistili. Ani poté se neráčil nikdo omluvit a navíc byl umístěn do přísnějšího režimu. To vše se nechá přejít. Ovšem otcovo vyprávění o zdejších poměrech mi připomíná chování minulého režimu, kdy překročením bran zařízení přestal být, jak říkají zdejší psychologové ČLOVĚKEM, ale je jen, a opakuji jen, ALKOHOLIKEM. Omlouvám se asi jsem se moc rozepsal, i když je to jen zlomek pro mně tak pobuřujících zážitků, které tam otec za uplynulý měsíc zažil. Nicméně k jádru pudla: Otec trpí nedomykáním srdeční chlopně, dále bere prášky na tlak. Podstoupil tam nějaké neurologické vyšetření atd., ale tamější lékař trvá na tom, aby na vycházku a po ukončení léčby bral lék antabus, který dle mého názoru není pro něj vhodný. Taky mu bylo řečeno, že pokud ho nebude brát po skončení léčby, nebude považovaná za ukončenou. Dále, co nás nejvíce znepokojuje je, že mu bylo sděleno, že bude muset odevzdat řidičský průkaz. Vždyť on ale přeci nemá žádný problém, co se týká jízdy po vlivem návykové látky! Je vůbec možné, aby člověk, který ze své svobodné vůle požádá o pomoc, přišel o svou lidskou důstojnost a měl by přijít i o řidičák, který je pro něj nezbytností. Kdo a proč rozhoduje o tom, že musí antabus brát a proč musí přijít o ten řidičák? Nejde se tomu vyhnout předčasným ukončením léčby nebo přeložením do jiného zařízení, kde funguje lidskost a zdravý rozum? Velice se omlouvám, že jsem nebyl stručnější, ale velice mě to pobuřuje. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

michacki

Odpověď:

Dobrý den,

omlouváme se za zpoždění, které bylo způsobeno velkým zatížením poradny, přesto doufáme, že Vám naše odpověď pomůže.

S Vašimi otázkami, které se netýkají otázek právních, ale otázek zdravotnických, Vám bohužel nemůžeme pomoci, neboť v naší poradně nepracují žádní lékaři.

Co se týče právních otázek, pokud Váš otec není spokojen s postupem zdravotnického personálu a má za to, že nějak pochybil, může si na něj stěžovat. Se svou stížností se může obrátit na vedoucího zdravotnického zařízení (např. ředitel léčebny), zřizovatele zdravotnického zařízení, či na orgán státní správy, který zdravotnické zařízení registroval (krajský úřad, ministerstvo zdravotnictví). Případně to můžete udělat vy s plnou mocí.

Více se dočtete v sekci stížnosti.

Pokud chcete Vašeho otce přemístit do jiné léčebny, je možné, aby podepsal negativní revers (obecně rozhoduje pacient a dává souhlas k hospitalizaci, který lze kdykoliv odvolat)Podepsat negativní revers a ukončit hospitalizaci je možné, pokud nejde o případy nedobrovolné hospitalizace, což jsou tyto případy:

  • pokud je pacient soudem zbaven způsobilosti k právním úkonům,
  • pokud bylo pacientovi uloženo ochranné léčení (§ 99 trestního zákoníku) – v případě, že spáchal trestný čin, v duševní poruše nebo pod vlivem návykových látek a soud rozhodl o uložení ochranného léčení,
  • pokud lékař rozhodne, že je pacient nebezpečný sobě nebo okolí – zde pokud pacient nesouhlasí s hospitalizací, rozhoduje soud. Zdravotnické zařízení musí soud do 24 hod uvědomit, soud má lhůtu 7 dnů na rozhodnutí. To znamená, že o omezení osobní svobody vždy rozhoduje soud.

Z toho, jak jste nám situaci popsal se domíváme, že se ani o jednu z výše uvedených situací nejedná.

Co se týče možnosti odebrání řídičského průkazu, tuto situaci jsme už řešili zde.

Vaše Férová nemocnice

26.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS