Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Trvalé následky úrazu

Zdravím,

v roce 2012 jsem mněl pracovní úraz poranění hlavy intracerebrální a subarachnoideální krvácení bilat.frontálně a v BG do vel.10mm 5/2012,etiol.v.s traumatická. Po úrazu invalidita třetího stupně. Rekurentní depresivní porucha, fáze středně těžké deprese F 33.1, nespecifikovaná duševní porucha pro poškození, dysfunkci mozku a somatické onemocnění F 06.9. Tři roky po sobě hospitalizace v psychiatrické léčebně, letos na jaře přezkoumání stavu jako stav neměnný, spíše zhoršující. Těžká depresivní fáze na disponovaném terénu, středně těžké smíšené poruchy osobnosti, organický psychosyndrom smíšeného původu,významný kognitivní deficit. Ponechána invalidita třetího stupně bez dalších zkoumání. Mám flexi pojistku u spořitelny a chci se zeptat, jestli mám ještě nárok uplatnit trvalé následky u pojišťovny nebo je už pozdě.

Děkuji. 

Rejnok

Odpověď:

Dobrý den,

vzhledem k tomu, že se pojistná událost stala v roce 2012, bude se uplatňovat starý občanský zákoník a s ním související předpisy, které platily do konce roku 2012.

Zákon č. 37/2004 Sb., o pojistné smlouvě pak obecně pro soukromé pojištění v ustanovení § 8 stanoví, že právo na plnění z pojištění promlčí nejpozději za 3 roky. Tato doba počíná běžet za 1 rok po vzniku pojistné události. Pokud pojistná událost nastala například v červenci 2012, tříletá promlčecí lhůta začala běžet v červenci 2013. Důležité pro začátek promlčecí lhůty je tedy datum vzniku pojistné události, nikoliv její nahlášení či skončení šetření.

Promlčecí lhůta může také být stanovena smlouvou, kterou máte s Českou pojišťovnou uzavřenou, resp. v jejich všeobecných podmínkách. V případě trvalých následků by ovšem promlčecí doba měla začít běžet až v okamžiku jejich ustálení. Pokud k ustálení trvalých následků došlo ihned po úrazu, je pojistné plnění pravděpodobně opravdu promlčeno. Pokud jste ovšem ještě po úrazu absolvoval rehabilitace či jiná vyšetření a nebyly ihned jasné Vaše trvalé následky, je možné, že právo na pojistné plnění ještě promlčeno nebylo.

Ve skutečnosti však Váš nárok promlčený být nemusí, protože třeba ve Vašem případě jde očividně o těžší zranění a je proto nutné jako počátek běhu promlčení stanovit ustálení zdravotního stavu, ke kterému může dojít delší dobu po úrazu. Posouzení otázky, kdy se zdravotní stav poškozeného ustálil, je závislé na vyjádření Vašeho lékaře. 

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 7015. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

7.11.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS