Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zástup lékaře

Dobrý den, náš dětský praktický lékař je nepřítomen. Dcera onemocněla, zástup byl jen dnes od 8 - 10 hod a pak ordinuje až v pátek od 18 - 20 hod. Dnes jsme se nedostali na řadu, hodinu jsme v čekárně vydrželi, ale dceři se pak udělalo špatně, takže jsme odešli. Ošetřovné člena rodiny mi nikdo nenapíše, jiný praktik nás nevezme, protože mají plno - chřipková epidemie. Přijde mi to jako nehoráznost! Pan doktor jel na hory a já si mám plácat dovolenou, kterou mi zaměstnavatel nechce ani dát, protože kolegové jsou nemocní. Je někde stanoveno, co se v takovém případě dá dělat, má lékař povinnost mít adekvátní zástup? Děkuji za radu.

Cilly

Odpověď:

Dobrý den, 

otázku zástupu za lékaře v době jeho nepřítomnosti upravuje zákon o zdravotních službách.

V něm je stanoveno, že v době nepřítomnosti nebo dočasného přerušení poskytování služeb je lékař povinen zpřístupnit pacientům informaci o tom, kdo jim poskytne neodkladnou péči. Dále je uvedeno, že tato neodkladná péče bude poskytnuta jiným lékařem v době jeho ordinačních hodin. Záleží tedy na tom, kdy zastupující lékař ordinuje. V této době se k němu můžete dostavit, aby Vaši dceru vyšetřil. Jestliže má ale lékař stanovenu ordinační dobu pouze na pondělí od 8-10 a na pátek od 18-20, pak k porušení zákona nedochází. Lékař stanovený zástup má a stejně tak zastupující lékař má vymezenu ordinační dobu, což je rovněž v souladu se zákonem. Pokud by ale měl ordinační dobu po celý týden a pacienty zastupovaného lékaře vyšetřoval jen v pondělí a pátek, pak by to v pořádku nebylo a na lékaře byste mohli podat stížnost. Více o podávání stížností naleznete na našich internetových stránkách zde

Jedná-li se ale o neodkladnou péči, pak bychom Vám doporučili navštívit s dcerou pohotovostní službu. Tam ji ošetří i mimo pravidelnou ordinační dobu. 

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 6787. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice. 

 

14.3.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS