Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nesouhlas s léčbou a změna lékaře

Dobrý den,
Mám dotaz na možné postupy ve chvíli, kdy nesouhlasím s léčbou obvodním lékařem. Jedná se o Přítelkyni, se kterou mám 8 měsíční miminko. Z důvodu nevolnosti navštívila svého lékaře, ten diagnostikoval nachlazení a předepsal jí léky (bohužel nevím název předepsaných léků). Přítelkyně je kojící matka a jak se ukázalo předepsané prášky jsou antibiotika, kde v příbalovém letáku je jasně napsáno: "není vhodný pro těhotné a kojící matky a způsobuje poškození dítěte". Podobné léky předepsal již v ryzikovém těhotenství. Naštěstí jsme vše konzultovali s gynekologem, který přítelkyni tyto léky zakázal brát. Ze strachu o syna bychom chtěli změnit obvodního lékaře což je problém, jelikož zde není žádný lékař, který by přítelkyni převzal (z kapacitních důvodů).
Jádro mého dotazu tedy je: je možné někde vyžádat změnu obvodního lékaře?

Tomas

Odpověď:

Dobrý den,

na úvod je důležité uvést, že dle § 11 odst. 1 písm. b) zákona o veřejném zdravotním pojištění, máte právo na výběr poskytovatele zdravotních služeb (ošetřujícího lékaře), který je ve smluvním vztahu k příslušné zdravotní pojišťovně, přičemž toto právo můžete uplatnit pouze jednou za tři měsíce. 

Co se týče Vašeho dotazu, tak právní úprava vychází z práva pacienta na volbu poskytovatele zdravotních služeb (§ 28 odst. 3 písm. b) zákona o zdravotních službách) což znamená, že se sami můžete rozhodnout zda svého dosavadního lékaře změníte či nikoliv. Toto právo je limitováno Vámi uvedenými kapacitními důvody. Uplatnění tohoto důvodu je zákonem zakotveno v § 48 odst. 1 písm. a) zákona o zdravotních službách. Pokud Vám lékař argumentuje kapacitními důvody, je toto odmítnutí v souladu se zákonem, neboť lékař musí zajistit poskytování zdravotních služeb na tzv. náležité a odborné úrovni (lege artis), na které máte jako pacient dle § 28 odst. 2 zákona o zdravotních službách právo.

Jestliže nejste s poskytováním zdravotních služeb spokojeni, můžete na lékaře podat stížnost. Postup pro její podání naleznete zde

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.

27.6.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS