Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Transsexualita hormonální léčba

Dobrý den,

mám dotaz ohledně hormonální léčby u transsexuality. Bohužel nemůžu najít nikde po republice lékaře, který by přistupoval k transsexualitě medicínsky. Už jsem dotaz pokládala. Problém je - v nemedicínsky nastavené "léčbě. Probíhá následovně - "transžena" má dokazovat pohlaví lidem pomocí různých signálů - oblečení, líčení a pak např. neustálým vysvětlováním, opravováním rodů a pod. A je jedno, že v té době, žena vypadá jako muž a čelí mnoha trapasům, rizikům diskriminace apod. Nikdo se nezajímá o fyzické tělo a jak hormony působí.
Neexistuje prakticky diagnóza, ke které by lékaři přistupovali stejně. všude zkouší hledat řešení, zlepšení, jsou výzkumy. Tady ne.

Prosím Vás, porušuje tento postup zákon o právech pacienta? "Pacient má právo na poskytování zdravotních služeb na náležité odborné úrovni. Náležitou
rozumí poskytování zdravotních služeb podle pravidel vědy a uznávaných medicínských
individuality pacienta, s ohledem na konkrétní podmínky a objektivní možnosti."

Medicínské není nesledování těla a pouze "léčit" pomocí dokazování pohlaví. V jakékoliv medicínské knížce se vždy píše, že se musí sledovat reakce těla a upravovat dávkování také individuálně a toto u transsexuality nedodržují.

Doplňuji, že jsem několik let po "změně pohlaví", mám úředně pohlaví ženské, ale vypadám stále jako muž. Ze zahraničí mi napsali, že mám řešit dávkování, jelikož na mě nepůsobí ženské hormony a tělo jen reaguje na to, že se mi snížil testosteron. V kostech, že problém nemám a ty mám dobré.

Lékaři řešili jenom ať postoupím operaci a neřešili účinky hormonální léčby. A neřeší obličej, podle kterého lidí poznají pohlaví během zlomku sekundy.

trans

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel jsme pouze právní poradnou, a je pro nás tedy nemožné posoudit Váš případ z medicínského hlediska, ale doufáme, že naše odpověď pro Vás bude i tak užitečná.

Zákon o zdravotních službách opravdu stanoví zásadu postupovat tzv. “lege artis“ – tedy na náležité odborné úrovni. Tato zásada ovšem nemůže být chápána absolutně. Výjimkou z nutnosti postupovat tímto způsobem je případ, kdy zdravotnické zařízení není, s ohledem na konkrétní podmínky a objektivní možnosti, schopno poskytnout pacientovi potřebnou specializovanou péči. To platí pro zdravotnická zařízení i konkrétní poskytovatele zdravotních služeb.

V takové situaci by Vás mělo takové zdravotnické zařízení nasměrovat na jiného poskytovatele, který nutné zdravotní služby může realizovat. Bohužel v případě poskytování péče transsexuálním pacientům, bude těchto možností jistě méně, zda-li vůbec.

Pokud se tedy objektivně jedná o poskytování služeb na náležité odborné úrovni, odpovídající stupni lékařského poznání a vývoje, nejedná se o postup v rozporu se zásadou lege artis. Jak ovšem bylo řečeno výše, nejsme schopni Vám zodpovědět, do jaké míry tomu tak opravdu je, či není, neboť se nejedná přímo o právní problematiku.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

3.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS